Десетки търговци окупираха района на черквата „Св. Георги” в Дупница за Умни петък

Районът около катедралния храм „Св. Георги Победоносец” и общинската болница в Дупница отново се превърна в тържище. Заради традиционния панаир „Умни петък” в четвъртък по улиците в тази част на града сергиите си разположиха десетки търговци от цяла България. Гастролиращите продавачи предлагат от дрехи и обувки до лакомства и играчки. Покрай панаира и очакваното в петък стълпотворение е въведена специална организация на движението.

Десетки търговци, дошли от цяла България, са в Дупница заради панаира.

От 2 май за автомобили са затворени улиците „Булаир” и „Свети Георги”. Двете улици ще бъдат отново проходими след 18 часа на 4 май. Наемът, който плащат търговците, не е променян спрямо предишни години – 2,50 лева на квадратен метър на ден. „По-малко са търговците тази година, а и по-малко време ще стоят тук – само 2 дни. Пристигнаха в четвъртък сутринта и утре ще е пикът. Заради очакваното посещение на владиката Поликарп на 30 април имаше забрана да разполагат сергиите и търговците дойдоха по-късно”, коментираха от архиерейството. Панаирът ежегодно се провежда в петъка на Светлата седмица след Великден. „От незапомнени времена в Дупница става ежегодно панаир на едър рогат добитък през дните петък, събота и неделя от Светлата седмица”, пише в една от своите книги покойният учител и краевед Тихомир Меджидиев. След Освобождението пазарът е бил на централния площад и постепенно се измества и към улица „Николаевска”.

Тъй като се получавали задръствания, през 1923 година бил забранен престоят на каруци по площада и улица „Николаевска”. Същата година местната управа определила и няколко места за продажба на различни стоки. Пред бившата баня се продавал едър рогат добитък, пред Учителския институт – зърнени храни, сегашният площад „Демокрация” бил мястото за продажба на свине, дървен материал се предлагал на две места – в градинката „В. Левски” и до църквата „Св. Никола”. Зеленчуци и други стоки се излагали до Гимназията. През 1927 година местната община обявява, че в дните около Умни петък в Дупница се провежда най-големият пролетен панаир на едър рогат добитък в Царство България. Панаирът е бил посещаван от търговци от цяла Югозападна България. Търговци на животни са идвали и от Гърция, Сърбия, Турция.