500 литра пролетен курбан сготви Кирил Драганов за долнобанци и техните гости

500 литра пролетен курбан сготвиха миряните от Долна баня с главен готвач Кирил Драганов. По обяд той бе раздаден за здраве и благоденствие на долнобанци и техните гости на новата църква „Света Петка” край рилския град в подножието на хълма Градището. За приготвянето на вкусната курбан-чорба бяха дарени една овца и четири агнета, както и десетки пилета и подправки от благочестиви християни. Сред дарителите са Димитър Стойнов, Ивайло Попов, Димитър Зашов и най-вече ревностната християнка и радетелка за приготвянето на този традиционен всяка пролет курбан Венетка Банаджийска.

Именно тук в подножието на хълма Градището на Ихтиманска Средна гора преди десетилетия е пренощувало литийното шествие, пренасяйки мощите на светицата Петка, след което тук местните хора открили, че е бликнала лековита вода, съградили аязмо, а по-късно последователно построили параклис, а в по-ново време и красива нова църква.

За празника имаше тържествена света литургия, водосвет и литийно шествие, отслужени от енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров и неговия син свещеник Емануил Димитров, а църковната служба по традиция бе украсена от песнопенията на дамския хор с ръководител презвитера Румяна Ангелова.

Особено тържествено и празнично бе освещаването на иконите и изографисаните стенописи във възстановения стар параклис след пожара „Света Петка”, който долнобанци пък и гостите на рилския град особено тачат и почитат, защото светицата е закрилницата и покровителката на Долна баня.