• Откриха бронзова статуя на певицата в родния й град

 

Танцьори от читалището в гр. Рила се включиха в тазгодишния празник в памет на Гюрга Пинджурова в родния й град Трън. „Бяхме поканени за участие на танцовите състави „Рилска китка“ – деца и „Рилски ритми“ – жени, с ръководител Асен Колев, в ежегодния празник „С песните на Гюрга Пинджурова“ в гр. Трън.

Самодейците представиха най-хубавите си композиции и впечатлиха публиката с чара си. Участие взе и ТГ „Ритмика“ от Благоевград, ръководена също от Асен Колев. След участието самодейците посетиха скалните манастири и се възхитиха на красивото дефиле на река Ерма”, разказаха за в. „Вяра” от ръководството на читалището.

Самодейците от Рила в Трън

В тазгодишния празник в памет на именитата народна певица са участвали 28 формации и 30 индивидуални изпълнители, певчески дуети и разказвачи от пет области в страната. Споменът за Гюрга Пинджурова беше увековечен с бронзова статуя в родния й град. С цветя и венци бе отрупан паметникът на даровитата трънчанка, което показа колко дълго е чакан този момент. С благодарност към всички съпричастни към идеята кметът Цветислава Цветкова поздрави своите съграждани. „С този момент засвидетелстваме своето уважение и обич към неповторимата Гюрга Пинджурова. Трънския славей изпя най-красивите си песни тук, в Трънско. И сега през май, когато славеите пеят така красиво, тя се завърна в родното гнездо“, заяви градоначалникът. Паметникът е изграден със средства от бюджета на община Трън.

Самодейци по време на разходката

Изработен е от скулптора Спас Киричев от Пазарджик – майстор с близо 20 самостоятелни изложби зад гърба си. Той е започнал изработването още в края на 2018 година.