Снимка: БГНЕС

Главата на Римокатолическата църква стъпи за първи път в Македония и беше официално посрещнат от президента на страната Георге Иванов и премиера Зоран Заев. Те го посрещнаха по традиционен за страната начин – с хляб и сол, пише БНТ.

Франциск е първият папа, който стъпва на македонска земя от 25 години, което е и причината той да бъде силно очакван в страната.

Официалната церемония по посрещането ще бъде в президентския дворец. Той ще има последователни срещи с президента Иванов и премиера Заев, а след това с властите, гражданското общество и дипломатическия корпус, пред които ще произнесе своето първо слово в Македония.

След това папата ще посети къщата музей „Майка Тереза“. Именно папа Франциск през 2016 година провъзгласи Майка Тереза за светица. Тя е католичка, албанка, но е родена през 1910 година в Скопие. Тя е една от причините за посещението на папа Франциск в Северна Македония.

На площад „Македония“ ще бъде отслужена и светата литургия, на която се очакват 15 000 души, сред които и граждани на Хърватия, Албания, Косово и други страни. Ще последват срещи с младежи и католически свещеници.

Очаква се към 20,30 местно време папата да отлети за Рим.

 

Please follow and like us: