Интерактивна онлайн карта представя 34 пешеходни и 20 велосипедни маршрута в Осоговската планина

Нова интерактивна онлайн карта “Пешеходни и велосипедни маршрути в района на Осогово” е изработена от Българска фондация “Биоразнообразие”, съобщи Радостина Ценова от организацията. “Настъпването на месец май е добър повод за представянето на близката и вълнуваща дестинация – пограничната планина Осогово, която е подходяща за разнообразни форми на туризъм – пешеходен, вело-, конен и други”, каза Ценова.
Целта на картата е да популяризира природния туризъм в Осогово и да събере на едно място всички познати маршрути там. “В най-широк смисъл природният туризъм включва преживявания в природна среда, като обикновено се практикуват дейности на открито, устойчиви по отношение на тяхното въздействие върху околната среда. Този вид туризъм е свързан с цялостното преживяване в дадена дестинация – храна, култура, релакс, здраве, бягство от ежедневието, време със семейството, настаняване, транспорт”, посочи още Ценова.
От фондацията посочиха още, че богатото биологично разнообразие на Осоговската планина е добра предпоставка за развитието на природен туризъм. Релефът на планината е разнообразен, а в същото време тя е леснодостъпна и проходима между месеците май и ноември. Според авторите на маршрута българската част на планината може да се прекоси пеша или с планински велосипед за два дни, с преспиване в някоя от хижите. В близост до тях са изградени и три ски писти с различна степен на трудност, като едната е снабдена с препятствия за сноубордисти.
Картата на Българска фондация “Биоразнообразие” предлага 34 пешеходни маршрута в Осогово и съседните й планини. Феновете на планинското колоездене могат да избират между 20 маршрута, като някои от тях преминават в съседната Влахина планина. Включена е и частта от Европейския велосипеден маршрут “Пътят на Желязната завеса”, преминаваща през Кюстендилското Краище и покрай Осогово. Маршрутите обхващат повечето интересни места в района. Всеки от тях съдържа описание, GPS следа, височинен профил и снимки.