Ангел Бъчваров: Инженерите са дялани камъни

Ангел Бъчваров
  • Искаме да събудим интереса на децата към точните науки

Все повече се говори, че българският бизнес ще изпитва остра липса на квалифицирани кадри в техническите специалности. От години в България няма заводи, които да изпитват нужда от инженери. А държавата допусна грешка, като фаворизира едни университетски специалности за сметка на други… Млади българи, инженери и собственици на фирма решиха да обединят сили и да подадат ръка на най-младите любители на точните науки и високите технологии. Така се стигна до инициативата деца да посетят снимачната площадка на тв сериала “Откраднат живот”. На нея те разбраха повече за това как технологиите, които участват в производството на любимите ни филми и сериали, използват човешките сетива, за да пресъздадат на екрана различни изображения и добавена реалност. Малките посетители научиха повече и за теорията на относителността на един от най-великите умове на планетата Алберт Айнщайн и как тя се използва в различни дейности от ежедневието на хората. Научиха повече за тайните на Вселената, скоростта на светлината и принципите на движението на образите. Участваха и наблюдаваха атрактивни научни демонстрации. Децата научиха повече за физичните процеси и закономерности чрез увлекателни игри на светлини и сенки, цветове, движения, отстояния, разстояния. По този повод разговаряме с инж. Ангел Бъчваров, един от ръководителите на проекта.

Ангел Бъчваров е инженер, родом от Перник, завършил своето образование в Германия – град Карлсруе, преподавател в ТУ – София. Ръководител на фирма, позиционирана в “София Тех Парк”.

– С каква точно инженерна наука се занимавате, г-н Бъчваров?

– През последните години се занимавам с т.нар. “виртуално инженерство”, което създава “виртуален прототип”, където нагледно се показва във виртуалното пространство как функционира даден продукт; какви проблеми би създал, какъв готов продукт ще излезе и т.н.

– Кой го извършва?

– Консорциум или сдружение на две юридически лица. Със срещи с деца от прогимназии се опитахме да насърчим интереса им към точните науки – физика, математика, информационни технологии, и да кажем технологии на бъдещето. Работим с всички учители, директори, ученици, които имат интерес към нас и науката. До момента бройката е около 15 училища. Под формата на игри и творчески задачи се опитваме да провокираме техния интерес и логично мислене. Имали сме посещения от доста училища от Югозападна България, някои софийски училища провеждат при нас свои часове. В днешно време повечето млади хора се интересуват от фешън модели и електронни джаджи, но нали някой трябва да ги направи тези джаджи.

За първа година организирахме подобна инициатива. Децата, които взеха участие в нея, имаха възможност да се докоснат и до снимачната площадка на филма “Откраднат живот”, която се намира в съседство. Така малчуганите се срещнаха със свои любими герои и видяха как се създава високотехнологичен продукт в киното или телевизията. Над 50 деца, в две групи посетиха събитието, което според мен като за първо издание е много добра цифра. За девет месеца дейност на фирмата близо 12 000 деца са посетили нашите игри уроци, като се надявам поне една малка част да запалим по точните науки.

– Очаквате ли по-добро сътрудничество между бизнеса и образованието?

– Да не прозвучи нескромно, но това събитие и сътрудничеството на нашата фирма с различни училища е нагледен пример как фирмите и работодателите могат да помагат на българското образование.

Инженерът е дялан камък. Той може да “вирее” навсякъде – кино, телевизия, радио, компютри, високи технологии, машини…

До два месеца планираме да направим нова среща, посветена на непознатите професии в киното, сигурен съм, че ще бъде интересно.