• Кубрат Пулев откри състезанието и получи от общината уникален трибагреник с неврокопски чанове и пожелание от кмета Владимир Москов да бъде винаги победител

 

Сред конкуренцията на 45 състезатели от България и Северна Македония Пламен Камбуров от екипа на „Вромос Рейсинг” записа името си в спортната история на Гоце Делчев, след като спечели първото издание на „Планинското изкачване Гоце Делчев”. То бе 2-ри кръг от националния шампионат. Победителят Пламен Камбуров спечели състезанието в Гоце Делчев, след като бе най-бърз във 2-рия и 3-тия манш при променливи условия и мокро трасе. В крайното класиране шампионът остави на почти 10 секунди втория Николай Златков от „Проспийд” с „Ауди S1”.

Най-бързият от първия манш Васил Въжаров с „Опел Астра” претърпя инцидент във второто пускане по трасето. Местата на подиума допълни Любен Каменов от „Дамасцена Алба” с „Мицубиши Лансър Ево 8”. Миналогодишният шампион Юлиян Телийски с „Мицубиши Лансър Ево 9” от „Дунев Рейсинг” остана 4-ти. Най-бързият от тренировките Стефан Стоев със „Силвър кар EF10” не разполагаше с истински гуми за мокро и остана едва 10-и. Той също записа името си в историята на надпреварата, поставяйки рекорд за най-бърз състезател, след като успя да вдигне със своя автомобил на най-бързата отсечка 202 км/ч.

Така крайното подреждане придоби следния вид:

  1. Пламен Камбуров
  2. Николай Златков – +09.830 сек.
  3. Любен Каменов – +13.660
  4. Юлиян Телийски – +21.880
  5. Иван Влъчков – +32.710
  6. Искрен Веселинов – +49.650

Безспорна атракция за всички присъстващи бяха двамата големи шампиони на България, които дойдоха на живо в Гоце Делчев – Кубрат Пулев и Петър Стойчев. Първият откри състезанието и даде официален старт, след което премина с един от най-известните ни рали състезатели – Румен Дунев, по трасето. Като подарък за своето първо гостуване Кубрат Пулев получи от община Гоце Делчев уникален български трибагреник с неврокопски чанове и пожелание от кмета Владимир Москов да бъде винаги победител. На втория ден не по-малка атракция бе плувната гордост на България Петър Стойчев, който в екип с Димитър Илиев взе специално участие в надпреварата.

„Както ние, така и всички, които участваха в организацията начело с Румен Дунев, а така също и състезателите сме доволни от първото автомобилно състезание „Планинско изкачване Гоце Делчев 2019“. Радвам се, че и зрителите от нашия град останаха доволни, което ни дава амбицията да се замислим за едно бъдещо продължаване и завършилият старт да не се превръща в епизод, а в традиция и следващата година да се съберат отново най-добрите ни състезатели. Тази година участниците бяха 45, а защо не догодина да бъдат повече. Ние сме спортен край и подкрепяме спортните инициативи. Що се отнася до дългосрочните ни планове, то защо да не бъдем домакини и на европейски кръг“, коментира след края на състезанието кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, който връчи част от наградите и бе сред зрителите, които въпреки дъжда наблюдаваха събитието до последно. Община Гоце Делчев за първи път бе домакин на подобно състезание и по категоричната оценка на участниците и гостите се справи блестящо с организацията. Единствената дама – участничка в състезанието, сподели, че мероприятието се проведе не само на национално, а на европейско ниво.

На свой ред автомобилният шампион Румен Дунев, който е основният организатор на спортната проява, оцени високо както трасето, така и свършената работа от страна на община Гоце Делчев по обезпечаване на състезанието. Той коментира, че популяризирането на автомобилния спорт е една от основните му цели и се радва, че е имало толкова сериозен интерес от страна на местната публика. Благодарим на всички, които участваха в организирането на това мащабно и сериозно събитие и направиха всичко по силите си то да премине нормално и спокойно, без никакви инциденти. Община Гоце Делчев изказва своята благодарност за коректното партньорство на Румен Дунев, Автомобилен клуб „Дунев рейсинг“ и Българската федерация по автомобилен спорт. Събитието в Гоце Делчев бе посветено на 116 години от гибелта на патрона на града.

 

Please follow and like us:
fb-share-icon0