Най-възрастната монахиня сестра Херувима посрещна 99-ия си рожден ден в смирение и молитви

Най-възрастната монахиня в България – сестра Херувима от Девическия манастир “Покров Богородичен” в Самоков, навърши 99 години. Рождения ден тя посрещна в своята килия в смирение, молитви и хляб с шарена сол. За празника сестрите от манастира й направиха молитва за здраве, благополучие и достойно посрещане на вековния юбилей. За рождения си ден сестра Херувима отново се радваше най-много на красивите букети цветя по време на посещенията и отправените поздравления. През последните години най-възрастната монахиня у нас имаше сериозни здравословни проблеми. По чудодейни пътища обаче състоянието й започна да се подобрява.

В навечерието на рождения й ден лично я посети и благослови Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийската света митрополия. Той й пожела здраве, но най-вече сили да живее, да се моли и да бъде духовна радост за всички, които я познават.

94 години от своя живот сестра Херувима прекарва вече в монашество, когато на 5 години родителите й я завеждат от родното село Костенец в Девическия метох в Самоков. Днес тя е живата история на съществуващия вече 247 години манастир “Покров Богородичен” в рилския град.

“Не лъжи! Не пожелавай чуждото! Когато видиш някой да се мъчи, не стой със скръстени ръце! Прииди и му помогни! Не мързелувай, а работи! В неделя вечер ще запалим свещичка и всички ще прочетем молитвичка.” Това е част от житейската й философия и заръките на нейните родители.