Курбан за здраве раздадоха за храмовия празник в Златолист

На хорото

Стотици християни от цяла България и чужбина се стекоха на храмовия празник в Златолист, където е живяла Преподобна Стойна. Дните на Преподобна Стойна минавали в пост и молитва, тя помагала на болни и нуждаещи се.

Боби Велев и Изидора Велева на трапезата

Тя починала през 1933 г., а гробът й се намира в двора на църквата “Св. Георги”. На хилядолетния чинар се люлеят малко и голямо за здраве. След празничната литургия в църквата се отслужи водосвет от местния свещеник, а после беше раздаден курбан за здраве и благополучие.

Градусът на настроението е висок.

Кметът на Златолист Красимир Костов посрещна гости – кметовете на съседните селища, а за доброто настроение се погрижи оркестърът на Боби Андонов от град Сандански. Имаше специални музикални поздрави за гостите, а после се извиха дълги народни хора по македонската музика. Кметът на Златолист има заслуга да се прокара 5 км пряк път до Роженския монастир, който преди празника е подобрен с нова настилка. По пътя има красиви беседки за отдих на туристите.

На хилядолетния чинар се люлеят малко и голямо за здраве.

За организацията на празника и вкусния курбан допринесе и кметът на село Кашина Борислав Арнаудов със семейството си. Перфектно си свърши работата по паркиране и охрана дежурният екип от полицията в Мелнишкия район. За децата имаше лакомства и сувенири по многобройните сергии.