Малчугани от детска градина „Детелина“ и синдикалисти садиха дръвчета в Дупница

Координаторът Тодорка Дамянова разказа на децата за ползата от дръвчетата.
  • Координаторът на КНСБ Тодорка Дамянова: Искаме децата да се влюбят в природата

 

Малчугани от детска градина „Детелина“ в Дупница садиха дръвчета под ръководството на екипа на регионалната структура на КНСБ. Посещението в градината с директор Елеонора Божилова бе в навечерието на Международния ден на Европа – 9 май, и в продължение на мероприятията, които синдикатът организира по повод 1 май – Международния ден на труда.

Старт на мероприятието, превърнало се в тържество, даде координаторът на синдиката Тодорка Дамянова. Тя запозна децата от предучилищната група с учители Мила Минчева и Иванка Георгиева с двата празника – 9 и 1 май. Децата поздравиха присъстващите с химна на детската градина, песен за природата и др.

Малчуганите засадиха в двора на градината иглолистни видове.

Децата показаха завидни знания при отговорите на въпросите, зададени им от Тодорка Дамянова за труда, за ползата от дръвчетата, как трябва да се засадят и грижат за тях. „Засаждането на дървета е един от най-лесните начини да подобрим света, в който живеем. Дърветата са белите дробове на нашата планета. Дърветата подобряват въздуха, който дишаме и филтрират замърсяването, освен това са красиви и зелени, доказано правят хората по-спокойни и здрави. Но това не е всичко, да засадиш дърво и да оставиш следа, е нещо, което всяко човешко същество трябва да изпита. Искаме децата да се влюбят в природата, защото ние, хората, защитаваме и се борим за това, което обичаме, а Земята има нужда от нашата помощ. Децата от ДГ „Детелина“ с голям ентусиазъм помагаха за засаждането и поливането, знаеха, че трябва да внимават при засаждането, да не пречупят коренчето, знаеха, че е необходима светлина, топлина и вода, за да израснат бързо и за Коледа да украсят борчетата. Изразиха радостта си от допълнителната свежест и красота на градинката в двора чрез засадените нови дървесни видове”, коментира Тодорка Дамянова. На финала малчуганите получиха подарък за положения труд и изпратиха гостите отново с песни и игри.