Черногорски опозиционни политици с 5 години затвор за заговор за преврат 

Съдът в Черна гора издаде присъди за 5 г. затвор на опозиционни политици по обвинение в планиране на насилствено сваляне на правителството с руска помощ през 2016 г.

Това е решение на първа инстанция и подсъдимите имат право на обжалване.

Двама проруски опозиционни политици от Черна гора бяха осъдени за подпомагане на осуетен заговор за свалянето на правителството през октомври 2016 г., предаде АФП.

“Целта… е била да се попречи на Черна гора да се присъедини към НАТО”, постанови съдия Сузана Мугоса след осъждането на Андрия Мандич и Милан Кнежевич заедно с дузина други, включително бивш полицейски генерал и двама руснаци, представени от прокурорите като служители на разузнаването, които са съдени задочно.

Прокурорите също така твърдят, че е имало план за убийство на сегашния президент, а след това и премиер Мило Джуканович, лидер в черногорската политика, който ръководи страната от 1991 г. насам.

Руският гражданин Едуард Шишмаков бе осъден на 15 години затвор за създаване на престъпна организация и опит за тероризъм, а сънародникът му Владимир Попов – на 12 години за същите престъпления.

Водачът на Демократичен фронт Михаило Чагенович бе осъден на една година и шест месеца затвор.

Сръбските граждани Милош Йованович, Неманя Ристич, Предраг Богичевич, Братислав Дикич, Кристина Кръстич, Бранка Милич, Милан Душич, Драган Максич и Сръболюб Гьоргевич са осъдени на лишаване от свобода за 18 месеца до 7 години.

Прокурорът Саша Чаденович каза, че 14-те обвиняеми принадлежат към “организирана престъпна група, която е действала според добре дефинирани правила, със строги вътрешен контрол и дисциплина”.

Процесът за опит за преврат в деня на парламентарните избори на 16 октомври 2016 г. във Върховния съд в Подгорица започна на 6 септември 2017 г. и приключи на 28 март тази година.

Той продължи повече от година и е първият в историята на Черна гора, пряко излъчван по телевизията.

След като процесът започна преди 19 месеца, проруската опозиция в Черна гора го оспори като подкрепен от правителството “лов на вещици”, целящ да унищожи техния политически лагер.

В годините след предполагаемия опит за преврат Джуканович бе избран за президент през 2018 г., Черна гора се присъедини към НАТО и правителството продължи преговорите си за присъединяване към Европейския съюз. /БГНЕС