Безплатен вход за черквата с космическа ракета в Добърско

Една от най-старите църкви у нас – „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в разложкото село Добърско вече е отворена за посетители с безплатен вход. Уникалният храм е построен през 1614 г. и е прочут със стенописите си, сред които има изключителни фрески на Исус Христос в космическа ракета.

Черквата бе затворена за посещения от известно време заради процедурата по предаване на собствеността, като тя вече принадлежи на Българската православна църква. Преди дни Върховният касационен съд се произнесе, че владението върху паметника на културата трябва да се прехвърли от Националния исторически музей към Неврокопска епархия. Съдебните дела продължиха близо 10 г. „Възстанови се правда, църквата е част от Българската православна църква, каквато винаги е била. Нека Божието благословение да бъде над всички нас. В момента няма такса за посетителите. Все още търсим подходящ човек, който да обслужва църквата. Преди за индивидуални посещения на възрастни входът бе 5 лева, с включена беседа, а 4 лева бе без беседа. Нашата такса най-вероятно по-нататък ще бъде 2 лева. Няма как да е безплатно, тъй като тази църква се нуждае от поддръжка”, заяви архиерейският наместник на Разложката духовна околия отец Янко Русков.

Статутът на музей – филиал на Националния исторически музей на късносредновековната църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско не позволяваше никаква намеса на община Разлог в нейното управление, а така също и във финансовата й политика. Църквата, в която има запазени изключително ценни стенописи, е национален паметник на културата. Тя е един от най-забележителните паметници на духа, вярата и надеждата на българите и днес е обичан и много посещаван паметник на културата. А вече е и действащ православен храм.

„Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е единствената църква в България, кръстена на двамата светци Теодор Тирон и Теодор Стратилат. Друго, което я отличава от останалите храмове, е броят на изобразените жени светици. По принцип те не са повече от 5 или 7, а в добърската църква са 30. Уникалното в църквата е изобразяването на сцената на Преображение Господне. На нея сякаш Исус е изобразен в космическа ракета. Стенописите са почти напълно запазени, въпреки че през 19. век храмът е превърнат в хамам. Една от причините за съхранението е слабата осветеност на изображенията, която предпазва цветовете от избледняване, но огромно значение имат и използваните материали. Освен това в църквата целогодишно температурите са почти едни и същи.