Откриха осмото издание на Националния събор на овцевъдите и козевъдите в България

  • Диян Дойчев от бобовдолското село Паничарево получи френска овчарска ножица в състезанието по ръчна стрижба

 

Осмото издание на Националния събор на овцевъдите и козевъдите в България беше открито край Петропавловския манастир. Заради пролетния дъжд официалните лица и гостите прерязаха лентата на събора в кошарата, където фермери от цялата страна представят над 16 български породи овце и кози.

Организатор на традиционния събор е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, съвместно с общините Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново.
При откриването съпредседателят на асоциацията Симеон Караколев посочи, че през годините участниците във форума се увеличават, а основната цел е да се насърчи и подпомогне отрасълът, затова и мотото тази година е “Български храни от български суровини”.  Според заместник-министър Янко Иванов в помощ на сектора са нови държавни помощи, свързани с подобряване на общата производителност на стопанствата чрез намаляване на разходите.

Той уточни, че Европейската комисия е одобрила държавните помощи, насочени към добив, съхранение и преработка на суровото мляко на обща стойност 3,5 милиона лева. Одобрени са и инвестиции за изграждане на кланични пунктове с бюджет от 2,5 милиона лева.


Млечни продукти от овце и кози от собствени ферми и мандри предлагат десетки производители от цялата страна. Сред интересния асортимент през тази година са сирена, комбинирани с градински билки и трюфели, кашкавал с боровинки, домашни колбаси от ярешко месо, различни биохрани на базата на собствени млечни продукти. Според производителите основният проблем в отрасъла е свързан с бюрократични спънки, ограничаващи възможността да бъде реализирана продукцията на пазара, ниските изкупни цени на млякото, както и липсата на работна ръка. Съборът ще продължи до 12 май с богата фолклорна, демонстрационна и кулинарна програма. В мобилния музей може да се види възстановка на седянка с обичайните женски занимания от стари времена, свързани с обработването на вълна. Едно от състезанията бе по ръчна стрижба. Пръв, за 15,34 минути, руното на овце от порода СПМБ свали Бойчо Бойчев от Котел. Втори се класира Фефзи Мехмедов от с. Орловец, а трети -Катин Георгиев от Нови пазар. Специална награда бе връченана на най-младия участник в стрижбата, който и за първи път участва в състезанието. Диян Дойчев, зооинженер от с. Паничарево, получи френска овчарска ножица.

Кочът Джеки спечели 1000 лева за своя стопанин Красимир Митков по време на събора. Със своите 151 кг расовото животно се класира на първо място в първото ни състезание за най-тежък коч. Надпреварата се оказа много оспорвана, а претенденти за призовото място бяха 17 мъжки животни от различни породи.
27 мъже, жени и деца се включиха в състезанието по ръчно доене на овце. Най-сръчен се оказа Бойко Георгиев от Нови пазар, издоил 1,200 л за 47 секунди, а на второ място в надпреварата се класира сестра му Василена. Най-малкият участник, показал умения в ръчното доене, бе 7-годишната Габриела Дончева.