Издъхна известната долнобанка Венета Стринска

Венета Стринска

На 85-годишна възраст след кратко боледуване почина Венета Николова Стринска от Долна баня. Стринска бе майка на председателката на настоятелството на Народно читалище “Рила – 1898” в Долна баня Маргарита Стефанова и дългогодишна секретарка. Венета Стринска бе почетен член на читалището. Тя бе сред основателките на дамската група за градски песни “Сладък спомен”, където е и активна певица. Венета шивачката. Така повечето от възрастните долнобанци я познаваха. Тя е ушила десетки бални рокли и дрехи на абитуриенти и местни хора. Десетки са ушитите от нейните ръце костюми за исторически, класически и съвременни пиеси на долнобанския театър, както и костюми за жените от дамската група “Сладък спомен”.

Десетки близки, роднини, комшии, приятели и представители на културната интелигенция от рилския град, служители, членове и самодейци от Народно читалище “Рила – 1898” изпратиха в последния й земен път Венета Стринска.

Траурната церемония от родния й дом се отправи към гробищния парк, където в църквата “Свети Мина” енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров отслужи опелото.

На гроба й прочувствено слово произнесе бившата начална учителка в Средното училище “Неофит Рилски” Добринка Гаджанова, която е и активна самодейка, певица и участничка в дневната седянка. Траурно слово произнесе и секретарката на Народно читалище “Рила-1898” Даниела Методиева.

Гробът на Венета Стринска бе отрупан с венци и цветя в знак на признателност и уважение към един достойно изживян човешки живот.