Rimac ще помага на Hundai и Kia

Hyundai Motor Company и Kia Motors Corporation са инвестирали 80 млн. евро в хърватския производител на електрически хиперколи и акумулаторни системи Rimac Automobili. В замяна на това хърватите ще помогнат на корейците при разработката на две електрически спортни коли.Първата от тези машини ще бъде версия на ток на спортна кола със средно разположение на мотора, в чиято остава на концептуалните модели от серията Racing Midship. На свой ред, втората ще бъде “напомпана”версия на някой от вече готовите електромоболи на корейските производители.

В Hyundai от известно време работят именно въху хот-хеч със средно разположение на мотора, като това беше потвърдено от шефа на спортното подразделение Hyundai N – Алберт Бирман. Последният прототип на такава машина – RM16, е оборудван с 2,0-литров двигател T-GDi с електрически компресор и 48-волтова батерия. Съвкупната мощност на системата е 300 к.с. и 383 Нм въртящ момент, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,7 секунди.

В гамата на Rimac засега има две електрически хиперколи. Показаната през 2018 г. C_Two разчита на 4 електромотора, чиято сумарна мощност е 1914 к.с. Всеки мотор е оборудван със собствена скоростна кутия – едностепенна отпред и двустепенна отзад. Ускорението от 0 до 100 км/ч при C_Two отнема 1,84 секунди.

 

Източник: topgear.bg