Юбилеен концерт за 140 години на читалището в Ихтиман

  • Духовият оркестър на Петър Пешев, съпроводен от 10 знаменосци, откри тържеството

Тържествен юбилеен концерт „140 години Народно читалище „Слънце-1879“ препълни големия слон в Ихтиман. Празнично украсена сцена посрещна граждани и гости на община Ихтиман, където те видяха красиво аранжирани цветя и емблемата на читалището, окантована с венец от полски цветя. Когато залата се изпълни с посетители, от главния вход до сцената влезе духовият оркестър „Петър Пешев“, съпроводен от 10 знаменосци. Оркестърът, с дългогодишен негов диригент Петър Пешев, а след него под ръководството на военния диригент майор Петър Францов, който съществува вече 50 години, откри тържеството и създаде празнична атмосфера с химна на Република България. Публиката, възторжена и през цялото време на крака, изпрати оркестъра и знаменосците с аплодисменти.
На сцената излезе водещият Иван Чадаров, който разказа кратка история за Ихтиман и представи официалните гости на тържеството. Кметът на община Ихтиман Калоян Илиев също излезе на сцената и отправи своите поздрави към ръководството на читалището и гражданите. След като приключи официалната част, на сцената се появиха трима актьори, облечени и гримирани в епохата на 19-и век, а след като те се оттеглиха, от двете страни на сцената излязоха жените от фолклорната група с богородична пита, изпълнявайки песента „Слънце зайде“ и поднасяйки китка здравец на официалните гости.
Водещият представи читалищните състави, на чиито изпълнения и танци по-късно се насладиха гостите, а именно – дамски хор „Средногорка“, детска вокална група „Слънчице“, вокална група „Солей“, детска вокална група „Звънче“ и танцов ансамбъл „Слънце“.
Чадаров допълни, че артистичните таланти в Ихтиман не са никак малко. Те всички имат възможността да репетират в чудесни условия на обновените помещения, репетиционни зали, салони и сцени на изцяло ремонтираната сграда. Ремонт, който се осъществи по проект, финансиран от Държавен фонд „Земеделие“ и кмета Калоян Илиев.
Народно читалище „Слънце – 1879“ получи множество поздравителни адреси и цветя от Министерството на културата на Република България и още много други институции. Многобройни са наградите, ордените и медалите, получени през всичките тези години от колективи и читалищни дейци. Ихтиманци сме горди от факта, че съвсем наскоро Народно читалище „Слънце – 1879“ бе обявено за най-добре работещото читалище в Софийска област.