Фотодокументалната изложба “Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” ще бъде показана в Кюстендил

Фотодокументалната изложба “Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” ще бъде показана в Общинския театър в Кюстендил на 17 май. Изложбата е дело на доц. д-р Ангел Джонев от Регионалния музей в Кюстендил, а организатори на събитието са Македонският научен институт – научно-информационна група Кюстендил и Културно-информационният център (КИЦ)-Босилеград.


“На 15 и 16 май 1917 г. сръбска паравоенна чета на Коста Милованович Печанац нахлува на територията на Царство България и два дни безчинства в Босилеград и околните села. Убити са 35 души, опожарени са 317 жилищни постройки, нанесените вреди са оценени на 1,7 милиона лева”, разказаха от КИЦ-а. Авторът на изложбата е автор и на книга със същото заглавие. Самата изложба показва снимки на опожарения Босилеград, направени от известния български учен от Босилеград Йордан Захариев, съхранявани в Регионалния исторически музей в Кюстендил, архивни документи и снимки.
От 2017 г. гражданските организации в Босилеград полагат огромни усилия да поставят паметна плоча с имената на жертвите от Босилеградския погром по повод 100 години от събитието. Целта на отбелязването на тази трагична за Босилеград дата е да се отдаде почит на жертвите и да започне процес за национално помирение. По повод годишнината КИЦ-Босилеград, Гражданско сдружение “ГЛАС” и Демократичният съюз на българите в Босилеград утре от 12,00 часа организират поклонение пред гробовете на жертвите в селата Долна и Горна Любата и ще отдадат почит пред жертвите на Босилеградския погром.