България и Турция остават фаворити за завода на „Фолксваген“

България и Турция остават основните дестинации, между които германският автомобилен гигант „Фолксваген“ ще избира бъдещата площадка на своя голям нов завод. Това съобщават вътрешни източници, цитирани от „Ройтерс”.

След заседанието на Управителния съвет и борда „Фолксваген“ реши да започне конкретни преговори за планирания нов завод в Източна Европа. Междувременно икономическият министър Емил Караниколов се въздържа от коментар по темата.
Според информация на ДПА, която БГНЕС цитира преди около месец, България и Турция са основните фаворити за бъдещия завод. Инвестицията се оценява на около 1 милиард евро. Още тогава специалистите и световните медии оцениха шансовете на двете страни. За България те посочиха членството на страната ни в ЕС, а за Турция – големия вътрешен пазар.
Преговорите между България и автомобилния производител “Фолксваген” продължават и решението на компанията къде да изгради бъдещия си завод в Източна Европа ще е ясно най-късно през октомври. Това съобщи за БНР изпълнителният директор на “Аутомотив Клъстер” арх. Любомир Станиславов. ”Имаше създадено едно фалшиво усещане за това, че се очаква да има решение в рамките на вчерашния или днешния ден. Но ако се следят много внимателно документите на самата компания, ще се види, че има процедура, която продължава. Преговорите с потенциалните локации всъщност тепърва преминават на завършваща фаза. Така че решението по отношение на това къде ще бъде техният нов завод, се очаква в този период от юни до октомври. И всякакви спекулации с по-ранни дати или предварително одобрени или избрани локации в случая са, меко казано, неуместни”, каза той.
Още в средата на ноември „Фолксваген“ обяви, че през следващите пет години ще увеличи инвестициите си в електромобилност, автономно шофиране и дигитализиране до почти 44 милиарда евро, като 30 милиарда ще бъдат вложени само в електромобилност, припомня ДВ. Обявено бе също така, че производството на Skoda Karoq и Seat Ateca ще бъде преместено в нова производствена мощност, за която се търси място в Източна Европа. Замислено е новият завод да облекчи производството на Skoda. Още миналата година директорът на дъщерната фирма Бернард Майер заяви, че капацитетите на заводите на Skoda в Европа са изцяло запълнени. /БГНЕС