Държавният департамент на САЩ нареди днес на част от служителите на посолството в Багдад и на консулството в Ербил да напуснат Ирак, предаде „Ройтерс”, като цитира съобщение на посолството в Багдад.

През последните дни Вашингтон увеличи натиска върху Техеран, обвинявайки Иран, че планира атака в региона и увеличи американското военно присъствие в Персийския залив.

В съобщението на Държавния департамент се казва, че стандартните визови услуги в двете представителства временно ще бъдат прекратени. И се предупреждава, че редица терористични и бунтовнически групи действат в Ирак, включително антиамерикански сектантски милиции“, които могат да застрашат граждани на САЩ и на западни страни“.

Нареждането да напуснат Ирак се отнася до държавните служители, чиято работа не е свързана с реагиране при извънредни ситуации. В съобщението има препоръка към служителите да заминат възможно най-бързо с „търговски транспорт“.

 

САЩ затвориха миналата година консулството си в южния иракски град Басра заради „непряк огън“ от подкрепяни от Иран сили./ БНР

Please follow and like us: