Атанас Скатов успя да покори Канчендзьонга

Българският алпинист стъпи на третия по височина връх на Земята

Българският алпинист Атанас Скатов стъпи на третия по височина връх на Земята Канчендзьонга (8586 м). Той постигна целта си след преход, продължил 15 часа. “На върха съм”. Това съобщение изпрати Атанас Скатов от СПОТ устройството си в 04,43 българско време тази сутрин. Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол. Поради тази причина Скатов е стъпил няколко метра по-надолу. Припомняме, че Наско, който е веган, се разболя няколко пъти по време на изкачването, но здравословните проблеми не го отказаха да преследва докрай задачата си.

Малко по-късно и от фирмата организатор потвърдиха, че според телефонно обаждане от базов лагер всички алпинисти в експедицията, общо 23-ма плюс шерпите, са достигнали върха.

Връх Канчендзьонга е 7-ият изкачен от Скатов връх по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата.

Първият връх, покорен от него, е исполинът на Земята – Еверест. Това се случи през 2014 г. След това Наско добави в колекцията си върховете Манаслу (2015); Аннапурна, Макалу (2016); Лхотце и Еверест (за втори път през 2017-а) и Чо Ойо (2018-а), който достигна без употреба на кислород и шерп.