Иван Капитански е новият спортно-технически директор на „Марек”

Иван Капитански позира с екипа на „Марек” пред сектор „А” на стадион „Бончук”.
  • Дупничанинът се завръща на стадион „Бончук” след 4 години специализация в Англия

  • Капитански: Когато заменим оправданието „Това е България” с „Да намерим начин”, трудно ще се намери нещо, което да не можем да постигнем

Иван Капитански бе представен като новия спортно-технически директор на „Марек”. Той се завръща в родния си клуб след няколкогодишна специализация в родината на футбола Англия. На Острова дупничанинът завършва треньорски курсове и е работил в школите на отбора от Висшата лига „Брайтън”, както и в „Барнет”.

Ръководството на дупнишкия клуб разчита на новия спортно-технически директор да надгради успехите на школата.

Иван Капитански може да се похвали с повече от 10 треньорски лиценза, които е придобил във Великобритания. Той е завършил и своето висше образование в Anglia Ruskin University със специалност BSc (Hons) Coaching for Performance in Football. Въпросният университет е еквивалент на българската Национална спортна академия. Разликата е, че докато в НСА завършилите излизат с УЕФА Б Лиценз, в Anglia Ruskin University изискването да започнеш обучението си е вече да имаш такъв. Капитански придобива лицензите С, Б и А на УЕФА, които му дават право да бъде помощник-треньор в родната Първа професионална лига.

Вицепрезидентът Васил Василев

Интересно е да се отбележи, че той е единственият българин, който не е бил професионален играч, но има такъв лиценз.
„Целта на това назначаване е да продължим и да надградим вече постигнатото в нашата детско-юношеска школа. Ние познаваме човека, когото назначаваме като спортно-технически директор от миналото му участие като треньор в школата на „Марек”. Сега, след натрупания му опит в Англия, искаме той да го приложи на практика и в нашия отбор”, представи новото лице в ръководството на дупнишкия клуб вицепрезидентът Васил Василев.
Иван Капитански бе категоричен, че в Дупница го е върнала единствено любовта към родния клуб и град.
„За мен „Марек” не е просто футболен клуб, а нещо повече. Той е първият отбор, който видях на живо. Той е клубът на моя роден град и тимът, който ми даде старт на треньорската кариера. Дължа толкова много на „Марек”. Ето защо пожелах да дойда и да му помогна да се издигне до там, докъдето всички копнеем да бъде. Най-голямото клише в българския футбол е „ние се концентрираме върху детско-юношеската школа”. Уверявам ви, че аз съм един от малкото хора, които са били искани и търсени за постигането на това. Аз също наистина желая това и го заявявам. Моята цел е да върна любовта на хората към футбола в общината и да изградим основите на този клуб. Като спортно-технически директор ще се концентрирам върху детско-юношеския футбол, като обхванем фондация „Марек” и школата на клуба. Главната цел на фондацията ще бъде да дадем шанс на колкото се може повече деца в общината да играят футбол. В школата ще има коренни промени. Планирам преструктуриране, изграждане и налагане на методика и обучение на персонал. Един човек веднъж ме описа като „твърде амбициозен за България”. Не съм съгласен с това твърдение, защото много хора не познават потенциала на нашата родина. Когато заменим оправданието „Това е България” с „Да намерим начин”, трудно ще се намери нещо, което да не можем да постигнем. Затова мисля, че с желание и сътрудничество можем да постигнем целите си”, бяха първите думи на Иван Капитански като спортно-технически директор на стадион „Бончук”.

Новият директор има над 10 треньорски лиценза.

Капитански впечатли присъстващите с безупречния си външен вид и правилния си изказ. Заедно с подготовката му това са неща, които не се виждат всеки ден по родните терени.
Запитан какви ще бъдат промените в местната школа, той отговори, че най-главното е да има цел в изграждането на футболистите. По думите му засега няма методика и всеки един треньор развива децата по различен начин.
„Във всяка една академия и школа в чужбина си има методика и всеки я следва. Всеки един клуб се старае да изгради футболисти по определен тип. Когато разпръснеш концентрацията си в различни елементи от играта, става много трудно да развиеш един млад играч по начина, по който ти се иска. Също така трябва да се следи как се развива всяко едно дете и какво е нужно да се подобри конкретно при него. Трябва да има чести срещи с децата, на които да им се обясни как да стават по-добри и да им се покаже нагледно. Елементите, които трябва да се следят при подрастващите, са толкова много, че едва ли ще ни стигне времето за всичко. Целта ми е да помогна на всяка една възрастова група от школата. Искам да съм близо до децата и до всеки един треньор. Ще опозная всяко едно от момчетата, които тренират, и всеки един от специалистите и ще разбера какво искат да постигнат”, каза още дупничанинът.
Той разказа и за годините си в Англия и какво му е направило впечатление в местните футболни академии:

Първото изкуствено игрище до стадиона се ползва от години, до него ще бъде изградено и второто.

„От четирите години там две бях в „Брайтън”. Това е една от най-добрите школи в Англия. Тяхната тренировъчна база беше построена за 250 милиона паунда през 2014 година. Самият бюджет на академията пък е по 5 милиона паунда на година. Стандартът на развитие на футбола там е много висок. Бях и в програмата „Корвър коучинг”, която е най-добрата за развитие на индивидуални треньорски умения. Това е много ползотворно за един наставник, защото много се набляга на техническите умения. Две години прекарах и в „Барнет”, също една престижна школа”.
Според Иван Капитански дори и с не толкова големи финансови ресурси в Дупница и България може да бъдат развити можещи и качествени футболисти, които да радват феновете.
„Бях на визита в академията на „МК Донс” и видях с какви ресурси разполагат. Мога да кажа, че нашето изкуствено игрище до стадион „Бончук” е по-добро от терена там. Размерите им са колкото нашето, а мрежите на вратите бяха скъсани. Нещо повече – гредите им бяха извадени една от друга, топките и тренировъчните потници също бяха изпокъсани. Единствената разлика между там и тук е, че треньорите там работеха в екип и имаха правилен подход към децата. Тоест не е нужно да имаме някакви кой знае какви условия. Просто трябва да има място за тренировки, деца с желание и екип, който да работи с тях. Абсолютно всичко, което го има в Англия, го имаме и тук и можем да го постигнем”, допълни новият директор.
Той подчерта, че е много оптимистично настроен за бъдещето на талантите от Дупница и региона. Убеден е, че с неговия опит и практиките, които иска да наложи, нещата ще се получат.
Вицепрезидентът Васил Василев поясни, че работата по изграждането на новото изкуствено игрище край стадион „Бончук” ще започне още този месец.
„Бяхме включени в програмата на БФС за изграждането на ново игрище в последния момент. То ще бъде с размери 30 метра широчина и 60 метра дължина, докато първото е малко по-малко, 28 на 58 метра. Хора от футболната централа вече идваха и съвсем скоро предстои да започне работата. Нашите надежди са, че то ще бъде завършено до месец септември”, каза Василев.
Той допълни, че игрището зад официалния терен също ще бъде освежено. Редица бивши президенти на стадион „Бончук” имаха планове за т.нар. „шмиргел” и през годините обещаваха на привържениците подновяването му. До реални действие обаче така и не се стигна и децата са принудени да тренират на сгурия. Настоящото ръководство е решило, че игрището ще бъде обновено със собствени сили и средства, без да се разчита на помощ от БФС.
„Когато дойдоха служителите от София, им показах този терен, който е достоен за Книгата на рекордите на Гинес. Той е построен през 1952 година и продължаваме да го ремонтираме, доколкото можем, и подготвяме със собствени сили. Чакаме да свърши настоящото първенство и да започнем работа по него. От БФС ни казаха да не разчитаме на тяхна помощ за него, защото капиталовите разходи са усвоени от тях дори за 2020 година. Ако някой реши да ни помогне, може да го направим и по-бързо”, завърши вицепрезидентът.
Стана ясно още, че грижите за първия отбор и юношите до 19 години, които се състезават в Елитната група, си остават за наставника Цветан Видински. Старши треньорът приветства назначението на новия спортно-технически директор.
„Имаме нужда от хора като Иван Капитански, които желаят да работят и да се развиват. Той е доказал, че има качества и мотивация. Знаете, че финансовите средства при нас не са големи, така че не можем да си позволим много нови хора. Няма как да привлечем готови кадри от големите клубове. Дори и футболистите ни са такива. При нас няма заплатаджии. Тук в момента са само хора, които искат да се развиват и доказват. Това е идеята на „Марек” в момента. Не сме отбор с голям бюджет и големи цели. Човекът идва от Англия, пътувал е на собствени разноски и иска да се развива. Ние ще му дадем шанс. Всеки, който желае да надгражда уменията си, е добре дошъл на стадион „Бончук”, коментира Цецо Видински.

Ето списък с лицензите, които новият спортно-технически директор на „Марек” е изкарал в Англия:
UEFA ‘A’ Licence

FA Youth Award (за треньор, занимаващ се с детско-юношески футбол)

FA Psychology for Football, Level 2

FA Basic First Aid for Sport

FA Safeguarding and Emergency First Aid

FA Physical Performance, Level 3

FA Talent Identification, Level 1 (за скаут)

FA Goalkeeping Coaching Award, Level 1

FA Coaching Futsal, Level 1

FA Developing Forwards, Defenders and Midfielders (специализиране на позиции)

Coerver® Coaching Youth Diploma 1

Coerver® Coaching Intro

World Football Academy BCFP