Новият CLA Shooting Brake: комби за сърцето

ЕДНО НЕЩО ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕМ НА MERCEDES: те произвеждат автомобили, за които дори не сме подозирали, че са ни необходими. CLA Shooting Brake е точно такъв модел. Толкова красиво – това комби е за всички онези, които не се нуждаят от комби. Не, тук не става дума за стария модел – така наречения банан на колела, който ни бе показан преди четири години. Моля, погледнете жълтия автомобил на снимката – новия Mercedes CLA Shooting Brake, едно от най-горещите комбита на нашето време. То определено не поставя рекорди по отношение на вместимостта на багажника – другите го могат по-добре. Но те пък не изглеждат толкова добре колкото Shooting Brake със скосената му линия на покрива, полу-Coupé, полукомби.

505 литра вместимост на багажника все пак са с десет повече в сравнение с предшественика, а товарният отвор е широк 87 сантиметра – с 24 повече от модела от 2015 г. Значи Shooting Brake е станал не само по-красив, но и малко по-практичен. Дължи се и на дължината: 4,69 метра, пет сантиметра повече в сравнение с досега, личи си най-вече във вътрешното пространство: три сантиметра по-голямо междуосие, навсякъде повече място за пасажерите. Отзад удобно ще седят хора с ръст до 1,85 метра, като двете седалки са добре оформени, а предните кресла са ни познати от А-клас. Супер. За съжаление не можем да го кажем за товарния ръб: твърде висок – малко смели кучета ще скочат вътре. Всичко, което можем да видим и почувстваме, ни е познато от A-клас. Тъй като както CLA Coupé, представен от Mercedes през януари в Лас Вегас, така и новият CLA Shooting Brake е базиран на актуалната платформа за модели с предно задвижване на Baby-Benz. И сигурно вече се досещате: Hey Mercedes! В комбито пасажерите също ще могат да си комуникират като с приятел – да задават цели в навигацията, да настройват температурата, да избират музиката.

Новият модел ще се произвежда в Унгария, като се очаква да е в шоурумовете през септември. Колко ще струва удоволствието? „Hey Mercedes“ не можа да ни даде отговор, но AUTO BILD има информация. Старият CLA 180 Shooting Brake със 122 к.с. струваше 62 000 лв. (за Германия). Ако от Mercedes и тук увеличат цената с 1800 лв. както при CLA Coupé (63 000 лв.), то тогава очакваме цена от около 64 000 лв. За тези пари вече получавате не 122, а 136 к.с. А за 9000 лв. повече от обикновения A-клас много по-голям багажник. При това по-красив.