Кюстендилски туристи с гайдаря Румен Миленков играха хоро в двора на църква от 15-и век

Гайдарят Румен Миленков събра всички на хоро.

Туристи от дружество „Осогово“ – Кюстендил и от планинарско дружество „Руен” от град Крива паланка бродиха из дебрите на Билина планина. Македонските домакини и председателката на дружеството Катица Борисовска избраха един от най- атрактивните маршрути в тази малко известна, но живописна планина. Преходът започна от с. Търново по поречието на река Търновска. “Неописуема е прелестта на това място. Издигат се масивни гори, цари дълбока тишина“, споделиха туристите.

Туристи от Кюстендил и Крива паланка бродиха из Билина планина.

След това те се отправиха към църквата „Свети Никола Летни“, която е историческа забележителност от 15-и век. Преходът завърши с кръшно кюстендилско хоро под звуците на гайдаря Румен Миленков. Секретарят на ТД “Осогово” Силвия Михова призна, че единственото оплакване за приключението е, че е “много кратко”.

Кюстендилски и трънски туристи прочистиха и маркираха пътя до връх Милевец.

По същото време група туристи от Туристическо дружество “Осогово” и Трънско туристическо дружество направиха прочистване и поставиха трайна маркировка на туристическата пътека в Милевската планина от село Метохия до връх Милевец.

Поводът е Световният ден на интензивното ходене, който е на 18 май. Кюстендилското дружество организира и поход до Милевска планина. Връх Милевец е първенец на граничната планина. Висок е 1732 м и е разположен на самата граница между България и Сърбия. Намира се в община Трекляно, а начало на прехода ще бъде село Метохия.

Председателката на дружество “Руен” Катица Борисовска поведе кръшно кюстендилско хоро.

Организатори на събитието са двете дружества, като изкачването ще бъде в подкрепа на Инициативен комитет за чиста природа Кюстендил. В неделния ден, 19 май, велоклуб „Гайда” към ТД „Осогово” се отправят пък на велопоход до Босилеград (Сърбия) – 90 км в двете посоки.