Кметовете на селата в община Дупница: Полската охрана дава ефект

Крум Милев се срещна с кметовете и кметски наместници.
  • Набезите по градините намаляха, откакто има хора, които да пазят земеделската продукция, коментираха Софка Скоклева от Яхиново и Христо Костадинов от Палатово

  • Досега не съм имала проблеми с животни или хора, които да са ми съсипали градината, но ме е страх от телефонните измамници, призна баба Василка от с. Крайници

За седма поредна година община Дупница ще осигури пазачи за опазване на земеделската продукция в селата по време на активния сезон. Заместник-кметът по социалните дейности Крум Милев проведе вчера среща с кметовете и кметските наместници. На нея присъстваха и хората, определени за пазачи. Те обсъдиха с кметовете как да взаимодействат помежду си и по какъв начин да налагат санкции на провинилите се животновъди.

Баба Василка от село Крайници

„На територията на Дупница вече работи животинският обект и ако има сигнал за пуснати в земеделски земи животни, ловецът ще поема тези функции да ги хваща. По каналния ред собствениците на тези животни ще бъдат санкционирани. За селата промяна няма и до есента ще имат полска охрана, като хората са си ги посочили селските кметове”, коментира Крум Милев.
„Вяра” потърси двама кметове на села, намиращи се на територията на общината. Те се обединиха около мнението, че продължава да има набези от животни и хора, но те са далеч по-малко в сравнение с минали години.
„Има набези от коне и крави и по-рядко от недобросъвестни хора. Но напоследък тези проблеми намаляха. Откакто аз съм кметица, сме имали проблеми само с 3 коня на един човек, който се отнася малко безхаберно. Но вече има ред. Хората се съобразяват, защото знаят, че има човек, който пази. Това е една добра практика от страна на общината, която дава реален ефект.

Георги Георгиев

Използваме хората за полска охрана, но когато имат възможност, помагат и към кметството. Косят тревата, пръскат с препарати, включват се и в почистването. Сегашните работници са по програма, която свършва на 10 юни и в момента си използват отпуските. Искрено се надявам, че от 1 юли ще има нови хора. Нашето село е най-голямото в Кюстендилска област и има недостиг на човешки ресурс. Населеното ни място е огромно, с много тревни площи и тротоари, затова се нуждаем от още работници”, каза пред „Вяра” кметицата на с. Яхиново Софка Скоклева.
Нейният колега в с. Палатово Христо Костадинов също е на мнение, че осигурените пазачи помагат за опазването на земеделската продукция.
„Проблемите ни в тази насока значително намаляха, откакто има охрана. Преди години имахме доста грижи с коне и крави, които влизат в градините на хората и съсипват продукцията им. Местните се оплакваха от бутнати кошери и съсипани ябълкови дръвчета. Миналата година имаше проблем с едни крави, но аз взех мерки и с помощта на медиите и община Дупница проблемът беше разрешен. Като цяло е много по-различно, когато има полски пазачи и е добре, че и тази година тази практика ще продължи”, заяви кметът на с. Палатово.
От 20 май пазачите ще започнат да обикалят из землищата на селата. Както през досегашните години, и сега те ще бъдат назначени на граждански договори на минималната работна заплата. Санкциите за заловени в чужд имот и увреждащи земеделска продукция животни са от 50 до 250 лева при първи случай и в двоен размер при втори и последващ такъв.
На кооперативния пазар в Дупница намерихме баба Василка Божилова от с. Крайници, която досега не е имала подобни проблеми с градината. Тя съвсем непринудено ни сподели своите страхове, които не са свързани със земеделската продукция.
„Досега не съм имала проблеми с животни или хора, които да са ми съсипали градината. От 40 години се занимавам с това и съм почти всеки ден тук, на пазара. Продавам разсад, зелена салата, чушки. За себе си лично мога да кажа, че никой не е разрушил или откраднал от продукцията ми. Нивата отдавна съм я оставила и си разработвам по-малка градинка. Чувала съм обаче хора да се оплакват и да имат доста грижи. Добре е, че има такива пазачи, така сме по-спокойни. Да си призная, мен много ме е страх от нещо друго. Опасявам се да не стана жертва на телефонните измамници. Подобно нещо не ми се е случвало лично, но една моя позната пострада от тях преди няколко години. Обадили й се, че дъщеря й катастрофирала, и тя им дала 700 лева. Направо вече се чудя дали да вдигам телефона, когато позвъни. Вижте и как всеки ден чуваме за жестоко пребити възрастни хора за 10, 20 или най-много 100 лева. Страхуваме се много. Трябва да се помисли за някакъв закон ли, не знам. Но бабите и дядовците като нас трябва да имат по-голяма защита от такива нападения”, каза баба Василка Божилова от с. Крайници.