Община Кюстендил реализира проект на стойност 424 044 евро по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия

Петър Паунов
  • Петър Паунов: Най-после получихме шанс за европейски средства в едно от малките населени места, училището в село Слокощица ще се превърне в зелено училище

 

 

Кметът Петър Паунов е подписал договор с министър Петя Аврамова и министъра на евроинтеграцията на Република Сърбия за европейско финансиране на проект в село Слокощица.

“Най-после получихме шанс за европейски средства в едно от малките населени места. Подписахме договор с министър Петя Аврамова и с министъра на евроинтеграцията в Република Сърбия. Общата стойност на договора е 424 000 евро, две трети са за община Кюстендил, а именно 279 141 евро. Благодарение на това вторият етаж на училището в село Слокощица ще се превърне в зелено училище и ще се развиват обучения с екологични акценти за нашите млади приятели”, каза пред медиите на пресконференция Петър Паунов. Проектът е спечелен по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. От сръбска страна партньорската община е Лебане със 144 903 евро.

Сградата на бившето училище в село Слокощица ще бъде реновирана, в нея ще бъде изграден Център за екологично образование. Предвиждат се също мерки за енергийна ефективност на сградата, ремонт на покрива, подмяна на дограмата.

Проектът предвижда още да бъде изготвена съвместна екологична програма “Бъдете равни с природата” за деца в предучилищна възраст, екообучение в Кюстендил и тридневна детска изложба “Моят зелен град”.

Ще бъде изготвен също съвместен екологичен план “Околна среда в трансграничния регион” и ще се организира двудневен дискусионен форум “Трансгранична околна среда – състояние и тенденции”. Срокът е 24 месеца.