Ева Майдел: Да направим България по-добро място за живот и за правене на бизнес

 

  • Европейската кампания е вече в разгара си – каква е Вашата мотивация?

 

– Като българка винаги съм водена от любовта си към страната ни. Мотивацията ми е същата като и през изминалия мандат в Европарламента – да направим България по-добро място за живот и за правене на бизнес, място, в което пазим ценностите, начина си на живот и границите си. Посетих над 100 населени места у нас и срещите ми с хората ме зареждат с енергия и увереност, че сме на прав път с това, което правим в ГЕРБ.

Българите са умни и не могат толкова лесно да бъдат манипулирани от ежедневните лъжи и обвинения на опонентите ни. Те виждат всичко онова, което сме постигнали и, макар бавно понякога, подобрението в градовете и селата ни се случва.

  • Кои ще са основните проблеми пред ЕС в следващите 5 години?

– В обединена Европа е важно да запазим семейните ценности, да запазим традициите, но и да бъдем отворени към мирогледа на другите европейски страни. Важно предизвикателство пред нас е да изравним стандартите, да няма двойно качество продукти, да се спазват правилата. Работихме за ново законодателство в тази посока като например десетократното намаление на таксите за преводи в евро, за което се преборих в качеството ми на основен преговарящ на Европейския парламент. Друго важно предизвикателство пред ЕС е сигурността на гражданите, опазването на националните граници, както и общата политика за бежанците. ГЕРБ доказа, че може да пази границите на България чрез оградата, чрез адекватната политика с европейските ни партньори, както и поддържането на добри съседски отношения с Турция. ГЕРБ успя да издейства за България финансова помощ за овладяване на миграцията в размер на 160 млн. евро. В следващия мандат в ЕП ще работим активно и за разполагане по българските граници.

  • Каква е Вашата визия за България и Европа?

– Искам след пет години Европа да има още по-силна икономика, да няма забравени и западнали региони. Искам младите да се развиват в България и по-често да се виждат на живо със своите баба и дядо, а не през екраните на телефоните. Нека учат и трупат опит навън, но да се прибират и прилагат наученото, опита си в България. Ще работим за подобряване на образованието, защото стандартът на живот е висок там, където образованието е модерно. Ще работим да подпомагаме и бизнеса, за да се разкриват работни места, да се създават нови фирми и производства. Тези цели изискват опит и последователност в политиката. В ГЕРБ имаме план, знаем как и можем да го изпълним, защото вярвам, че сме по-добри от опонентите.

  • Вие сте сред най-активните евродепутати през изминалия мандат на Европейския парламент – какво постигнахте, за какво ще се борите, ако бъдете преизбрана?

– Аз съм български евродепутат и на първо място за мен са българските интереси. Споменах вече за намаляването на таксите за парични преводи в евро – това беше един отявлен двоен стандарт в ущърб на българските граждани, който успяхме на премахнем. Работих за привличането на близо 800 млн. евро за българския бизнес по Плана „Юнкер” и за откриването на нови работни места. Обучих хиляди български младежи, така че да си намерят бързо добра работа в България и бях сред създателите на сдружение „Образование България 2030“, за качествено образование и преодоляване на недостига на добре обучени кадри. Ако хората ме подкрепят с номер 12 и преференция 104, ще продължа да се боря с още повече сили, за да надградим постигнатото, защото ми е важно гражданите да усетят Европа по джоба си, в семействата си, в ежедневието си.

  • Какви са начините и кога България ще спре да бъде държавата с най-ниски доходи в ЕС? Опозицията ви обвинява, че българите живеят най-бедно.
  • Опозицията само обвинява и критикува, а не предлага никакви реални решения. Дори не идват на работа в българския парламент. Всички искаме българите да получават по-високи доходи. В ГЕРБ правим така, че икономиката да работи все по-добре, за да могат работодателите да предлагат по-високи заплати. Истината е, че доходите настигат европейските. Откакто сме влезли в ЕС, средната заплата се е увеличила тройно – от 400 лв. на 1200 лв. Произвеждаме най-много от 1989 г., а безработицата е най-ниската в новата ни история – 4.7%. Тези добри показатели ще доведат до повишаване на жизнения стандарт на хората в следващите години. Икономиката не се възражда от днес за утре, а с всекидневна работа, която ГЕРБ върши.
  • Често посещавате Дупница – как се развива според Вас градът?
  • Дупница е любимо на сърцето ми място и винаги се радвам да съм тук. Разбира се, и Дупница ме посещава в Брюксел – десетки граждани от града и региона са били на посещение в Европейския парламент по моя покана, за да се запознаят с работата ми. На бюрото ми в Брюксел имам плакет на Дупница.

А градът става все по-приветливо място за живеене. Близостта му с магистрала „Струма“ отвори нови хоризонти и възможности за бизнеса. Българите от Югозапада са почтени, работливи, с широки сърца, държат на традициите, но милеят много и за бъдещето на децата си. Вярвам, че ние от ГЕРБ, като дясната евролиста, заедно с правителството и нашите кметове можем да направим това бъдеще още по-успешно за всеки човек. Затова е важно гражданите да ни гласуват доверие с бюлетина 12 и преференция 104.