Румен Статков гостува в Дупница с изложбата си „Каменната книга на България”

Авторът Румен Статков (в средата) и уредникът на галерия „Околийска къща” Катя Йоцова (вляво)

Художникът Румен Статков откри своята изложба живопис „Каменната книга на България” в Дупница. Събитието бе първо от програмата на Майските празници на културата в града. Самото откриване бе под музикалния съпровод на гайда.
Румен Статков е роден на 23 април 1961 г. в Бургас. Учи в Художествената гимназия в София, а след това и в Художествената академия. Има повече от 40 самостоятелни изложби в цялата страна и чужбина. Автор е на графичния цикъл „Послание към света”, включващ 33 оригинални творби, върху които е работил в продължение на 7 години. Рисува графика, пастел, акварел, молив и маслени бои.


Експозицията „Каменната книга на България” показва древни знаци на траки, прабългари и славяни.
„Преди години рисувах предимно портрети. Колегите знаят, че това е най-сложното нещо и всички избягват да го правят. Рисувах портрети на различни животни и хора, стигнах до най-известните световни личности. Интересното беше, че рисувах само лицето. Чрез него е възможно да се види най-силното нещо, което излъчва човекът – неговият дух. Изведнъж реших, че трябва да нарисувам България. Застанах пред бялото платно и ме обхвана страх, не знаех какво точно да сътворя за страната ни. И така, преди 18 години започна едно голямо четене на книги. Историци и преподаватели в университета ми даваха да чета различни материали.

Най-любими ми бяха книжките на пътеписци, които са обикаляли из страната ни. Интересно ми беше написаното от еврейски и арабски пътешественици, които са стигнали до древна България. Прочетох уникални неща. Това ме впечатли много. Платната обаче продължаваха да стоят празни, защото страхът ставаше все по-голям. В един момент откриваш, че България е нещо много древно. Точно тогава беше моментът, когато прочетох нещо много старо.

В Древна България са казвали „Никога не умирай там, където си се родил”. Тоест българинът продължава да се движи. Истината е, че не стоим на едно място. Така че и сега не трябва да се притесняваме за едни 2-3 милиона българи, които са навън. Това ме накара да събирам различните архитектурни, родови и езически знаци. По този начин събраните неща нараснаха доста и ги поставям в различни композиции”, каза пред присъстващите на откриването авторът Румен Статков.
Изложбата ще може да бъде видяна от дупничани в галерия „Околийска къща” до края на месец май.