Измамени старци: Двама кюстендилци обикалят Дупнишко с бял микробус и ни искат 500 лв. за 2 куб. дърва, знаят имената на близките ни

  • Полицаи съветват потърпевшите да подадат жалби, за да заловят схемаджиите. При проверка е установено, че дървата са законни

Нова измамна схема лови в капан лековерни пенсионери от Дупнишко и Сапаревобанско. За това в редакцията на „Вяра” сигнализираха горски служители с цел да предпазят възрастни хора от измамата. По думите им конците дърпат двама мъже от Кюстендил. Единият е от ромски произход, другият е висок, едър и с вързана на опашка бяла коса – по описание на потърпевши. Двамата кюстендилци обикалят района с бял микробус форд транзит. Именно това превозно средство е посочено от опарили се възрастни хора от Яхиново, Червен брег, Овчарци, Самораново… Схемата, по която действат, е следната: С микробуса доставят дърва на предварително набелязани жертви. Стоварват в дворовете им по два кубика букови кофторки и казват на бабата или дядото: „Ето ти телефона да говориш със зетя си”. От другата страна представящ се за въпросния зет обяснява, че възрастните трябва да дадат 500-580 лв. и ще им докарат още дърва. След като вземат парите обаче, двамата не се връщат втори път. Пазарната стойност на 2 кубика от доставения дървен материал е около 80 лв. Двамата проучват много добре набелязаните старци, боравят с имена на техни близки, дори спекулират с имената на известни фирми в областта на дърводобива.

Последната жертва – баба Д., споделила с един от горските инспектори на Сапарева баня каква беда я сполетяло. Други старци също говорили по този проблем с горските служители.

Вследствие на устните оплаквания – преди дни в кв. „Гюргево”  белият микробус с пернишка регистрация е спрян за проверка от служители на Горското в Сапарева баня, полиция и подвижна горска стража. Оказва се обаче, че органите на реда са с вързани ръце. Дървесината, която превозват в микробуса, е с марка и превозни билети, което означава, че е законна. Дървата са добити от Кюстендил и имат триъгълна производствена марка – т.е. закупени са от склад. Проверяващите извикали за свидетел възрастен мъж, който също платил огромна сума за 2 кубика дърва. Дядото обаче не успял да съдейства на полицията – заради преклонната си възраст не реагирал адекватно.

Единствено на двамата от белия бус е съставен акт за неукрепен товар. Органите на реда са безсилни, защото срещу схемаджиите няма подадени жалби в полицията. А измамени има в повечето дупнишки села и в Сапаревобанско, сред изгорелите е и 90-годишен бивш горски. Служители обясниха, че докато дървата са в микробуса, те са законни. Нарушение е, че кюстендилците не оставят на „клиентите” си превозния билет за дървата. По този начин възрастните хора се оказват в нарушение, тъй като нямат документ за произход на дърветата.

Така се получава дума срещу дума – старите хора ще кажат, че са платили 580 лв., а от другата страна ще твърдят, че са получили 80 лв. Затова горски и полицаи от региона съветват всички, изпатили си от двамата кюстендилци, да подадат жалби срещу тях. По думите им така при 10 официални оплаквания с едни и същи мотиви ще има по-голям шанс двамата да бъдат задържани. Схемата е много добре изпипана, затова възрастните хора в региона трябва да бъдат особено бдителнни и да не се поддават.

В редакцията на вестника се пазят имената на двамата, спрени за проверка, регистрационният номер на буса, както и номерът на производствената марка.