Българка пледира виновна в Ню Йорк по обвинения в пране на пари в Мозамбик

  • Във връзка със случая са повдигнати обвинения на общо седем човека

 

Българка пледира виновна пред съд в Ню Йорк по обвинения в пране на пари от корупционна схема в Мозамбик, предаде „Ройтерс”.

Детелина Събева, бивша служителка на швейцарската банка „Креди Сюис” (Credit Suisse), се призна за виновна по едно обвинение за пране на пари пред съдия Уилям Кунц в Бруклин. Тя е един от тримата банкери от „Креди Сюис”, на които американската прокуратура повдигна през януари обвинения, че са били замесени в корупционната схема, включваща заеми за държавни компании в Мозамбик на стойност над 2 млрд. долара. Най-малко 200 млн. долара са били отклонени.

Швейцарската банка увери, че тримата обвиняеми са скрили от нея незаконните си дейности.

37-годишната Събева, гражданка на България, каза, че през 2013 г. нейният шеф Андрю Пиърс й доверил, че е взел подкуп от 1 милион долара във връзка с кредит от 372 млн. долара за държавна компания в Мозамбик. Рушветът бил даден от „Привинвест” (Privinvest) – базирана в Абу Даби, Обединени арабски емирства, компания, която имала договори с мозамбикски държавни компании.

Според Събева Пиърс внесъл около 200 000 долара от подкупа в нейна банкова сметка. “Съгласих се да приема и държа тези пари, въпреки че знаех, че са придобити от незаконна дейност”, заяви тя. Събева е дошла доброволно от Лондон в Ню Йорк, за да отговаря по повдигнатите й обвинения. Тя бе освободена под гаранция. На заседанието не бе споменато Събева да е сключила с прокуратурата споразумение за сътрудничество. Адвокатът на българката отказа коментар.

Другите обвиняеми освен българката са Андрю Пиърс и Сурджан Сингх, също бивш банкер от „Креди Сюис”. Двамата оспорват по съдебен път искането на САЩ да бъдат екстрадирани от Великобритания.

Във връзка със случая са повдигнати обвинения на общо седем човека. Сред тях са Жан Бустани – бивш директор на „Привинвест” за продажбите, който е в ареста в САЩ – както и бившият министър на финансите на Мозамбик Мануел Чан, който се бори да не бъде екстрадиран от Република Южна Африка. Според прокурори между 2013 и 2016 г. мозамбикски държавни компании са взели кредити за над 2 млрд. долара, гарантирани от правителството и уредени от „Креди Сюис” и още една инвестиционна банка, която не бе назована.

Освен „Креди Сюис” руската банка ВТБ също е осигурявала финансиране на държавни компании в Мозамбик, отбелязва „Ройтерс”. През 2016 г. южноафриканската държава – една от най-задлъжнелите страни в света – призна, че е гарантирала заеми. Това накара чуждестранни донори да прекратят подкрепата си за Мозамбик. В резултат националната валута се срина и страната изпадна в неплатежоспособност, като спря да обслужва държавния си дълг. Според американската прокуратура най-малко 200 млн. долара са били отклонени от подсъдимите и от други мозамбикски държавни служители.

Източник: БТА