70 хил. дка земеделски площи са пострадали от поройните дъждове и градушки в страната

Продължават огледите на засегнатите имоти в община Свищов, които пострадаха при снощния пороен дъжд с градушка.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов увери, че на юнското заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане приоритетно ще бъдат разгледани документите за финансиране на засегната инфраструктура. Държавата ще действа максимално бързо, увери министър Младен Маринов:

“За да може при следващо заседание на Комисията за защита при бедствия и аварии от фонда, който е отделен за възстановяване, да бъде включена и общината“.

Село Деляновци е заплашено да бъде откъснато от света, посочи кметският наместник Валентина Тодорова:

“Пропада ни пътят, който води към общината, мантинелите са във въздуха“.

70 хиляди декара земеделски земи са пострадали от проливните дъждове и градушките от последните няколко дни. За компенсация са заделени 4 милиона лева за тази година. Това съобщи в Свищов министърът на земеделието Десислава Танева:

„След оттичането на водата ще бъде направено обследване на площите и действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи, като компенсацията е по-добра, когато има застраховане на тези площи“.

Заедно с вътрешния министър Младен Маринов и директора на Националната противопожарна служба Николай Николов Танева посети селата Драгомирово и Морава, които пострадаха на два пъти през последните четири дни.

Действащата в момента защита от градушки обхваща около 17 милиона декара земеделски площи от общо към 50 милиона декара обработваема земя. Изграждането на защитата продължава, увери аграрният министър:

„Самолетният способ би бил възможен с изграждането на два центъра още, но функционирането с национално покритие, говорим и за приключване на законодателния процес и споделеното финансиране“.

В свищовското село Морава, където за четири дни два пъти ги сполетя бедствие, земеделските стопани са отчаяни и говорят за фалити:

„300 души член-кооператори какво ще им предложим като наем?”.

Десетки имоти пострадаха в свищовските села Морава, Вардим, Драгомирово, Овча могила, Царевец и Деляновци. За втори път през последните четири дни обилен дъжд и градушка наводниха много къщи и унищожиха земеделската продукция. Прекъснати бяха пътища, изровени са много от улиците в населените места. Отново е прекъсната железопътната линия между Левски и Свищов. Осем пътници са били в пътническия влак. Извозени са с коли на общината. Няма бедстващи хора, увери кметът на община Свищов Генчо Генчев:

„Всички служби работят на терени, разчистваме пътната инфраструктура. Помагаме на хора, където е необходимо. Пристигат министърът на земеделието, комисар Николов, министърът на вътрешните работи и други представители на Министерството на земеделието, които на място да дойдат и да направят оглед, особено на земеделските стопанства, защото всичко вече е заблатено. Не дай, Боже, още един такъв проливен дъжд просто водата няма накъде да отиде и накъде да я изтласкаме повече“.

Отново най-засегнато е село Морава, което не се е съвзело от последния потоп от 16 май, разказва кметът Георги Георгиев:

„20 минути го засякох падаше град, примесен с обилен дъжд и докато дойдох на центъра, видях, че по тази улица, която се намира в дясната страна, тръгна река. Предния път имаше около 10-15 къщи. Сега наводнението вътре в къщите е по-слабо, отколкото дворните места. Много са наводнени дворните места и най-вече е засегната инфраструктурата“.

Такова бедствие местните хора не си спомнят да се е случвало, особено в такъв кратък срок. Проблемът е, че нито пострадалите къщи, нито наводнените земеделски имоти и продукцията са застраховани. Хората от Морава, Царевец и Овча могила разказаха:

„Прибирахме се от работа 5,30-6 часа някъде беше. Просто то се виждаше как се свлича една вода, от нивите идва. Много вода. Нивите се превърнаха в язовири. Направо беше нещо ужасно. Из един път се изсипа“.

„Тръгна един голям вятър, замрачи се, започнаха да пресвяткват лампите. Голям дъжд се изсипа, мина и градушка. Беше нещо страшно. Преляха барите. 3 метра вода се изсипа. Има наводнени дворове. Бедстващи хора няма, но са уплашени“.

„Направо адът се отприщи. Ниви под вода, жп прелезът и той отвлечен. Не само природата, и хората са причината, и ние сме си виновни за това нещо. Аз съм на 40 години, не помня такова нещо да е имало досега“.

„От предишния дъжд пострадах, пък сега, оттук нагоре всичкият асфалт е изринат. Нямаме асфалт вече. След дъжда покривът пак прокапа. Всичко е убито, чушки, домати. Няма да не е убито. На природата не можеш да се сърдиш. Не е застраховано нищо“.

„Имам наводнени площи с царевица. Около 90 декара. Нямам застраховка. Подал съм към земеделската служба в град Свищов заявление за оглед на пострадалите площи. Тотално ли са унищожени? След днешното събитие не мога да кажа, но, което беше в четвъртък вечерта, имаше големи поражения. От земеделския министър не искам нищо, не обезщетение, подпомагане“.

„Смятам, че държавата ще помогне на засегнатите хора. Надявам се на минимална помощ, ама все пак някаква помощ да бъде. Да не е без нищо“.

Тепърва комисии ще оценяват щетите и ще се преценява кой и на каква помощ има право. Дотогава продължава работата на пожарникарите, доброволците и земеделските кооперации по разчистване на пътищата и ликвидиране на щетите, обясни директорът на Областната противопожарна служба Красимир Кръстев:

„Действаме с местната власт, с кризисния център към село Овча могила. Правим всичко възможно с кмета да достигнем до там, че да нормализираме обстановката и хората да се върнат към нормалния си ритъм на живот“.

След два пъти потоп за четири дена свищовските села трудно ще се върнат към нормалния си ритъм на живот, затова чакат помощ от държавата, особено за възстановяване на инфраструктурата./БНР