Инспекцията по труда ще следи изкъсо за договори на работниците в черешовата кампания в Кюстендилско

Валентин Златински
  • Санкцията е от 1500 до 15 000 лв.

 

Във връзка със стартирането от 1 юни на черешовата кампания в Кюстендилско Инспекцията по труда в областния град има готовност за проверки, като най-вече ще се следи за сключване на еднодневни трудови договори с берачите. Това заяви пред медиите Валентин Златински, директор на Инспекцията по труда в Кюстендил.

“Напомняме на земеделските производители, че работниците, които наемат, трябва да имат еднодневни трудови договори – за 4 или 8 часа, срочни или постоянни трудови договори. В сайта на Инспекцията по труда са публикувани необходимите заявления, както и калкулатор за изчисляване на дължимите ДОД и осигурителни вноски. Всичко това в улеснение на земеделските стопани”, информира Валентин Златински и доуточни, че проверките ще бъдат също и за безопасни условия на труд, за необходимите инструктажи, аптечка, вода и други.

За справка през миналата година по време на черешовата кампания са били регистрирани близо 2300 еднодневни трудови договора, а общо за цялата 2018 година те са били 3154. Санкцията за неподписан трудов договор е от 1500 до 15 000 лв.