Новият паяк започва работа по дупнишките улици до месец

  • 40 лева плюс един за всеки прекаран час на наказателния паркинг ще бъде глобата за репатриран автомобил

  • Ако шофьорът дойде в момента, в който служителите на ОП „Паркинги и гаражи” тъкмо закачат неговата кола, ще плати санкция от 20 лв.

Новият паяк в Дупница ще започне да работи най-късно до един месец. Репатриращият автомобил премина регистрация в КАТ вчера, предстои да бъде лицензиран и за извършване на основната си дейност. След подаване на документите за лиценз министърът на транспорта в едномесечен срок трябва да издаде необходимия сертификат. Едва тогава паякът ще може да започне работа по дупнишките улици.
От община Дупница решиха да закупят специализираната машина като мярка срещу безразборното спиране на автомобили в централната градска част. Шофьорите паркират масово и по основните пътни артерии в Дупница, което затруднява движението на пешеходците, хората в неравностойно положение и майките с детски колички.
Кметството обяви обществена поръчка за репатриращия автомобил през месец март, като заделените пари от бюджета бяха 90 000 лева без ДДС. Машината е закупена от столична фирма.

Новият паяк бе регистриран в КАТ.

40 лева ще струва глобата за репатриран автомобил. Водачът на МПС-то ще трябва да плати към тази сума и по 1 лев за всеки прекаран час на наказателния паркинг. Неговото място си остава същото – край бившия Учителски институт „Св. Иван Рилски”. Ако шофьорът дойде в момента, в който служителите на ОП „Паркинги и гаражи” тъкмо закачат неговата кола, то той ще трябва да се бръкне с 20 лева.
Преди лятото на 2016 година община Дупница опита експеримент с паяк. За месеците август и септември беше платен наем в размер на 4800 лева, а приходите от глобите за неправилно паркирани автомобили беше над 11 000 лева. За закараните на наказателния паркинг автомобили и за тези, чиито собственици са дошли при момента на вдигането, сумата беше една и съща – 30 лева. Тогава приоритетно се вдигаха автомобили, спрели на платното за движение, които пречат или затрудняват останалите участници. Тогава ефектът беше видим в районите около Спортната зала, улиците „Св. Иван Рилски” и „Булаир”, както и около поликлиниката и Районния съд.
От кметството се надяват, че и сега, с постоянното присъствие на специализирания автомобил, ще бъде въведен далеч по-голям ред при паркирането. Неофициално допитване в началото на годината показа, че голяма част от дупничани подкрепят идеята за закупуването на паяк.