Откриха първата солна стая в Дупница

Децата се радваха на солта в стаята.
  • Съоръжението се намира в ЦДГ „Калина” и ще служи за профилактика и превенция на респираторните заболявания сред децата

  •  Инвестицията ни струва точно 20 000 лева, обяви директорът Райна Хаджийска

Първата солна стая в Дупница бе официално открита. Съоръжението се намира в ЦДГ „Калина” и ще бъде използвано от децата, подготвящи се там.
Откриването започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Илия Дичев. След това децата от четвърта група изпяха песен, която беше молитва към света Богородица.

Директорът Райна Хаджийска и Тодор Петков от община Дупница прерязаха лентата на солната стая.

Директорът на детска градина „Калина” Райна Хаджийска и началникът на отдел „Култура, образование и младежки дейности” към община Дупница Тодор Петков прерязаха лентата на солната стая. Малко по-късно децата от най-големите възрастови групи имаха възможност да влязат в новото съоръжение. Малчуганите веднага започнаха да си играят със солта чрез раздадените им от г-жа Хаджийска кофички и лопатки.

Отец Илия Дичев отслужи тържествен водосвет и освети съоръжението.

„Като видях солната стая, се сетих за една приказка, която мисля, че всички вие, деца, знаете. Попитали една принцеса какво обича най-много на света и тя отговорила „солта”. Пожелавам ви да се чувствате като принцове и принцеси в солната стая. Надявам се тя да се използва не само от децата в тази градина, а от всички на територията на община Дупница”, каза Тодор Петков минути преди официално да открие съоръжението.
От ръководството на детското заведение разясниха, че стаята ще бъде използвана с цел профилактика и превенция сред децата. Тя е оборудвана с халогенератор, който разпрашва солта на микронни частици. По този начин съоръжението пресъздава и поддържа нивото на естествена концентрация на солен аерозол във въздуха. То е снабдено и със сензор, който ще следи за неговото постоянно, правилно и безопасно дозиране. Според специалисти, при вдишване фините частици на солта попадат в дихателните пътища и достигат до белите дробове, действайки пречистващо. Аерозолът прониква през трите слоя на кожата и я регенерира. Отрицателно заредените йони на солта балансират нервната система и засилват имунната система. Терапията помага за облекчаването на затрудненото дишане, кихането и кашлянето.

Децата от четвърта група изпяха песен, която е молитва към света Богородица.

„Както вече видяхте, новото ни съоръжение представлява една стая. Нейните стени и под са покрити с 2-3 слоя сол. Разбира се, тя не е като готварската сол, а медицинската, която се ползва за физиологични разтвори. Най-важната част от нея е един халогенератор, който е половината от инвестицията. В него се слага една доза сол 150 грама. За около 20 минути разпрашава солта на фини частици. Вътре влизат около десетина деца. Може да са и повече, но все пак трябва да им бъде приятно, като слушат приказка или ровят в солта. Тя прониква през кожата в тялото. Целият този метод е от алтернативната медицина и се казва халотерапия. Открита е преди много време от полски учен. Той е установил, че работещите в солните мини в Полша са здрави хора, въпреки че са бедни и не се хранят добре. Оказва се, че това се дължи на солта. Този метод датира от края на 19-и век и оттогава се използва основно по санаториумите”, каза директорът на ОДЗ „Калина” Райна Хаджийска.
Тя допълни, че вече е направен график, по който децата ще влизат в солната стая. Първи в съоръжението ще влязат четвъртите групи, които ще напуснат детската градина това лято.

Ето как изглежда солната стая.

„Децата ще бъдат по-здрави. В последните години най-вече респираторните заболявания са бич за детските градини. Това е нещо кошмарно. Децата оздравяват, връщат се за малко на градина и пак се разболяват. Постоянно са си болни и имат т.нар. „задна хрема”. Това не е медицинско понятие, но е голяма беля за всяка майка. Халотерапията може да превентира както респираторните, така и кожните заболявания”, каза още Райна Хаджийска.
Инвестицията е в размер точно на 20 000 лева. Халогенераторът струва 10 хиляди лева. За да бъде финансирана идеята, от детската градина са направили няколко инициативи.
„4-5 хиляди лева ще съберем и от мероприятията, които сме организирали, след като решихме да направим тази стая. Продавахме мартеници, направихме Великденски базар, а на 30 май ще направим концерт, чрез който също ще съберем средства. 6000 лева бяха отделени от бюджета на община Дупница, а 10 000 бяха дарени от родителското настоятелство. Преди около 5 години направихме основен ремонт и нов физкултурен салон. Разполагаме и с фотоволтаици, които пестят ток, така че не можем да се оплачем”, завърши директорът на ЦДГ „Калина”.