Самотна майка от Дупница и 15-годишното й дете остават без покрив

Сълза Христова
  • Сълза Христова: Със сина ми отиваме на улицата, пъдят ни от общинско жилище, за да настанят свои хора

  • Пиарът на общината Христо Апостолов: Христова не e плащала наем месеци наред, дължи над 140 лв. Има конфликт със съседите, 63-ма души са внесли подписка срещу нея, искат да напусне

 

Безработна дупничанка и 15-годишният й син остават без подслон, тъй като до дни трябва да напуснат общинското жилище, което обитават. Сълза Христова дойде в редакцията на в. „Вяра” с молба за съдействие. 45-годишната жена обясни, че до 27 май със сина й, който е ученик в ПГ по хранително-вкусови и химични технологии (Тютюневото), са сами, с минимални доходи и остават на улицата. Подчерта, че е с психично заболяване, заради което не може да работи. Представи и експертно решение на ТЕЛК към общинската болница „Св. Иван Рилски” в града от 4 декември миналата година. В документа е записано, че след експертна консултация с психиатъра д-р Александър Паризов и преглед комисията е определила състоянието на пациентката. Сълза Христова има 60% трайно намалена работоспособност, като експертното решение е за 3 години.

Заповедта за освобождаване на жилището

„Със сина ми, който е ученик в 10-и клас в Тютюневото, живеем в общинско жилище на ул. „Прогона” 45, бл. 5 в Дупница. Държим двустаен апартамент, който трябва да напусна до 27 май. Имам заповед в 14-дневен срок да напусна жилището. След като получих писмото, веднага отидох в общината, исках да помоля за помощ кмета г-н Чимев, но го нямаше. Впоследствие го търсих още няколко пъти, но не бях допусната до кабинета”, разказа Христова. Наемателката ни предостави и заповедта за прекратяване на договора за наем на общинското жилище. От документа става ясно, че Христова не е плащала наем от 30 август 2018 г. до 7 май 2019 г. – 14,76 лв. месечно. Дължи общо 141,35 лв. и 8,51 лв. лихва. Изпълнението на заповедта е възложено на Таня Георгиева – началник-отдел ТД и УОА.

„Дължа 148 лв. наеми с лихвата. Не съм си плащала, защото имах затруднения. Синът ми си измести капачката на коляното и имах повече разходи, заради което не можах да си плащам наема няколко месеца. Ходих и в отдел „Общински жилища”. Разговарях с Ина Гърнева и Таня Георгиева. Помолих за малко отсрочка от 3-4 дни, за да събера пари и да си платя наема, но няма кой да ме чуе. Те ми казват, че нищо не може да се направи, да си търся жилище на свободен наем. Категорични са, че дори и да си платя наема, няма да се спре заповедта и трябва да напусна. В отдела ми казаха още, че комшиите и от двата входа се оплаквали от нас, показаха ми и някаква жалба. Казват, че съм била правила сбирки в апартамента, че пречим на съседите. Действително детето ми се събира с приятелчета и прекалихме една вечер, пускаха музика. Идва и полиция. Това не означава, че е така всеки ден. Нямам нито родители, нито роднини, израсла съм по домове. Разчитам само на това жилище и пенсията си. Бащата на детето ми е пенсионер, на 76 г., не може да ми помогне. Той само го е припознал. В понеделник вечерта правиха събрание на блока, на което присъства и Ина Гърнева. Съседите не ни искат и си стягам багажа да напускам. След събранието синът ми излезе – беше 1,30 посред нощ и се обади в 13,20 часа на обяд във вторник. Часове наред бях в неведение. Беше си изключил телефона, не знаех къде да го търся. Като тръгна, ми каза: „Майко, не мога да остана тука. Задушавам се, излизам на разходка. Аз нямам дом, нямам училище”. При положение че съм на една пенсия от 170 лв., къде да отида?! За община Дупница няма ли човешки закони?!”, през сълзи заяви Сълза Христова.

Решението на ТЕЛК на Сълза Христова

В редакцията се обади и бащата на сина на Сълза. Той се представи като Георги и настоя фамилното му име да не се пише. „Няма човещина. Сълза и детето остават на улицата. Наистина не са плащали наем няколко месеца, но това не е истинската причина за заповадта за напускането. Според мен причината е, че тя трябва да освободи жилището, за да бъде настанен там синът на съседка на Сълза. Тази жена се казва Силвия Берова. Тя сама се изпусна, че жилището й е тясно, има малко внуче – бебе, и иска да се разширят. Нейният апартамент е под този на Сълза и тя иска там да бъде уреден синът на Силвия, чието е бебето. Ние щяхме да платим наема, до 2-3 дни тоя проблем щеше да се реши, но има заяждания от блока. Вдигали шум Сълза и синът ми, какво ли не измислиха. На събранието дойдоха хора, които са от другия вход. Какво им пречи Сълза на тях? Всичко е подготвено. Това е удурма. В подписката на съседите срещу Сълза има подписи на хора, които не знаят за какво става дума. Там фигурира един Костадин, който каза, че не се е разписвал. А един свободен наем ще ги унищожи, те няма откъде да намерят пари. Детето е в депресия, всичко може да направи в тази възраст. На Сълза едно дете й умря и това ли да загуби? От общината си измиха ръцете. Можеше да се направи някакъв компромис”, каза Георги.

„И аз мисля, че причината е, че Силвия Берова иска да настани в апартамента сина си. При тях им е тясно. Там живеят тя, съпругът й, синът й, снаха й и бебето, което е на 5-6 месеца. В другия вход живеят дъщеря й, зет й и детето им и искат да се устрои и синът й. Струва ми се, че затова ще ни изхвърлят. А и аз съм от малцинството, единствената ромка. Снощи на събранието бяха 20-ина души, които са се настроили срещу нас. Срещу апартамента, в който сме ние, живее една жена, която има куче. То лае, драска по вратата, но аз не съм се оплаквала. Те подписка са събрали. Никой не иска да ме чуе. Не ме чу и кметът Чимев.  Всеки ден ходя в общината, секретарката не ме пуска да вляза да говоря с него”, коментира Сълза Христова. И допълни: „Преди време Ина Гърнева искаше да ме премести в друго жилище, тъй като не си плащам асансьора. Аз й обясних: „Не мога да плащам асансьор, при положение че не го използвам. Аз съм с клаустрофобия и в тесни помещения ми прилошава. Аз вкъщи се затварям с 10 ключа и с пирон. Непосилно ми е да давам по 15 лв. на месец за асансьор, при положение че не ползвам асансьор. Ина Гърнева ми обеща, че ще ме премести, но това така и не се случи. Според мен истинската причина не и това, че вдигаме шум. Истинската причина е, че там искат да наместят други хора. Ина Гърнева ми каза, че има човек, когото трябва да настанят там. Аз си мисля, че причината е друга – да наместят техен човек”, категорична е Христова. Тя уточни, че е пенсионер заради психичното заболяване, което й пречело и да работи.

„Преди да се разболея, работех в шивашка фирма, но напуснах. Махнах се от работа, защото ми прилошаваше. Имах чувството, че умирам. Задушаам се от много народ около мен, от клаустрофобията получавам пристъпи. Сега съм отчаяна. Детето и баща му също. Бащата на сина ми казва: „Ще се самоубия, изход няма”, твърди Сълза.

За коментар се обърнахме към общинската пресслужба, откъдето бяха категорични, че заповедта остава в сила. След проверка във връзка с поставените въпроси пиарът на общината Христо Апостолов заяви: „На събранието на съседите на Сълза Христова от блока са настояли тя да напусне жилището. 63-ма души са се подписали в подписка с това искане. Присъствала е и експертът Ина Гърнева, пред която всички единодушно са настояли да се спазят законът и наредбата и наемателката да напусне. Освен че не е плащала наемите, има оплаквания от неморално поведение. Там са правени сбирки, идвали са хора нощем, употребявали алкохол, вдигали шум. Възникнал е конфликт и във връзка с всичко това общината ще спази наредбата. Заповедта няма да бъде отменена. Твърденията, че всичко това се прави, за да бъдат настанени други хора, няма да коментирам”.