Кандидат за концесията на летище “София” наддава с бонус нов стадион

Проектът, който от консорциум "Витоша" са изпратили до Министерството на транспорта. © Консорциумът

Обещава да го направи неповторим като “Олд Трафорд” и “Етихад” в Манчестър

 

Концесията за летище “София” става изключително оспорвана след като един от кандидатите разкри, че в разширеното си предложение е готов да инвестира допълнително 600 млн. евро в изграждането на нов национален стадион в София, който да отговаря на изискванията на УЕФА в следващите три години. Това съобщиха от “Манчестър Еърпорт Груп” (MAG) в официално съобщение до медиите.

То идва след като правителството взе решение България заедно с Гърция, Румъния и Сърбия да кандидатства за европейско първенство по футбол през 2028 г. и за световното през 2030 г.
Към момента няма яснота дали е допустимо подобряване на офертите за концесията на летище “София” и дали няма да отприщи неформално наддаване и от страна на останалите кандидати. Според Закона за концесиите това, което е посочено в обвързващото предложение на кандидатите, това се гледа от комисията, разясниха експерти пред Mediapool.

Предложенията бяха отворени на 9 май.

Надпреварата поведе френско-турски консорциум, който даде най-високо концесионно плащане от 32.8 млн. евро годишно и обеща инвестиции от 903 млн. евро за срока на концесията от 35 години.
Размерът на инвестициите на френския летищен оператор “Аеропорт де Пари”(ADP) и турската”ТАB Хавалиманларъ Холдинг” (ТАV) е втори по-големина, след този предложен от британско-китайския консорциум “Витоша”, в който влиза MAG

. Тяхната оферта беше за инвестиции от малко над 1 млрд. евро за срока на концесията, но предлаганата концесионна такса е най-ниската сред петте оферти – под 20 млн. евро.
Подобряването на предложението им с нови 600 млн. евро инвестиции в нов стадион коренно променя позициите им при условие, че това е допустимо. Сумата може да се сравни с инвестициите за други актуални нужди на българската държава, например закупуването на нови изтребители (1.5 млрд. лв. без ДДС) или изграждането на магистрала “Хемус” (1.1 млрд. лв. без ДДС).

 

Допълнената оферта на MAG

 

зграждането на нов национален стадион е част от офертата на MAG за концесията на летище “София”, включено в разширеното предложение, подадено пред Министерството на транспорта. Стадионът е част от независима и допълнителна инвестиция на стойност от 600 милиона евро, която е извън обхвата на основната инвестиционна оферта от близо 1.5 милиарда евро. Така цялостното предложение за инвестиции надвишава 2 милиарда евро” , се казва в съобщението на MAG

 

Операторът на летището в Манчестър MAG участва в надпреварата за концесията на летище “София” заедно с китайския си партньор Beijing Construction Engineering Group (BCEG), обединени в консорциум “Витоша”.
Предложението за новия стадион е част от по-мащабен проект на консорциума – иновативният Airport City Sofia (Летищен град София), който е част от офертата в концесионната процедура. Той ще включва нов национален стадион, подкрепен от търговска зона, магазини, зона за отдих и логистични съоръжения, за да се създадат допълнителни бизнес зони, както и такива за развлечения.
Проектът предвижда новият стадион да бъде мултифункционален, напълно подходящ за националните отбори по различни видове спорт, световни спортни състезания, както и концерти и фестивали. Той може да бъде завършен навреме, за да бъде използван при евентуално одобрение на домакинството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г., се казва в съобщението на MAG.
Тази концепция е отражение на цялостното убеждение на MAG и BCEG, че разширяването и развитието на летище “София” трябва да донесе ползи за цялата българска икономика, както и да стимулира чуждестранните инвестиции и създаването на работни места.
Предложението за Airport City Sofia е като продължение на успеха на подобен проект, развит от двете компании на летище Манчестър – Airport City Manchester (Летище град Манчестър). MAG и BCEG сключиха партньорство за изграждането на Airport City Manchester през 2013 г., което доведе до значителни икономически ползи за северната част на Англия и проектът бе признат като един от най-мащабните от подобен вид след този за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. “Щастливи сме, че можем да направим това предложение на жителите на София като част от нашата оферта за летище “София”. Нов стадион с емблематичен дизайн ще може да бъде използван както за световни първенства, така и от гражданите за ежедневни спортни дейности. Проектът ни за Airport City Sofia ще предостави нужните услуги на пазара, които в момента липсват, за висококачествена и добре свързана бизнес среда и ще предостави нужните условия на бизнеси, които имат интерес да стъпят на българския пазар, на Балканите, както и на международния пазар, най-вече чрез глобалната свързаност, която едно летище може да осигури” , казва Греъм Фъргюсън, директор по корпоративно развитие за MAG.
Предложението за новия стадион ще се отличава с типични архитектурни характеристики, което ще позиционира Airport City Sofia като дестинация сама по себе си – като например стадионите “Олд Трафорд” и “Етихад” в Манчестър – “родния” град на MAG, е посочено в съобщението на компанията.
BCEG ще ръководи изграждането на стадиона на базата на предишния си опит в подобни проекти. За пример са дадени спортните съоръжения за Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., както и националния стадион на Танзания и стадиона на работниците в Пекин.

 

В очакване на отговора на останалите кандидати

 

Сега се очаква да се види как ще реагират останалите четирима кандидати в надпреварата и дали те също ще надградят офертите си с нови предложения.

Водачът в съревнованието, след отварянето на първоначалните предложения, реагира веднага след изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, което определи като манипулативно. Още преди да бъдат отворени офертите социалистите коментираха, че концесията ще бъде спечелена от турска компания. Операторът на летище “Ататюрк” в Истанбул обаче излезе с официална позиция, че мажоритарен собственик в консорциума са френски компании.
Останалите кандидати в надпреварата са на оператора на летището в Копенхаген 26 млн. евро годишна концесионна такса , консорциум “СофКънект” 24.5 млн. евро и българската “Фрапорт”, зад която стои “Химимпорт” 21 млн. евро). Тримата кандидати до момента публично не са излизали с изявления относно предложенията си./

mediapool.bg