Стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

Процедурата за избор на стратегически инвеститор на проекта АЕЦ „Белене“ вече е обявена официално, съобщиха от енергийното министерство.

Обявата е публикувана днес във вестника на Европейския съюз, с което започва да тече тримесечният срок, през който потенциалните инвеститори могат да подават заявленията си.

Проектната компания, която ще строи централата, ще бъде структурирана след започването на преговорите със стратегическите инвеститори, каза преди дни енергийният министър Теменужка Петкова.

„Компанията ще бъде структурирана в хода на преговорите. Смятаме, че в рамките на стартирането на преговорите с потенциалните стратегически инвеститори, тогава трябва да бъде ситуирана и проектната компания, в която ние да заявим с какво точно участваме. Да видим и какво ще предложат съответните потенциални стратегически инвеститори. Това е по-добрият за България вариант“, обясни тя.

Заявление за участие в откритата процедура могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива. Тя трябва да приключи след година.

С решение на парламента и правителството през юни миналата година бяха възобновени действията по търсене на възможност за реализация на проекта за АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип, припомнят от Министерството на енергетиката./bnr.bg/