Хиляди твориха на Детски панаир в Благоевград

Пожарникари правиха демонстрация и разказваха за професията си

 

Деца и родители заедно се забавляваха на Детски панаир в Благоевград. Инициативата се организира от община Благоевград и фондация “Изиар”, с председател Станка Желева. В тазгодишното издание са включени над 40 културно-образователни инициативи. В ателиета малчуганите създаваха глинени съдове, свириха на барабани, рисуваха, правиха опити да шият, да изработват бижута, фигури от пластилин.

Освен работилниците по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки и грънчарство на площадното пространство бе направена и демонстрация от младите пожарникари от СУ “Св. Климент Охридски”. Най-малките с желание и интерес слушаха и гледаха пожарникарите от Благоевград, които им обясняват и разказват за своята професия, а след това желаещите могат да се качат в истински пожарен автомобил. „Детски панаир“ е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детската аудитория.

Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство както на открито, така и в културни институции.