• Румънците участват и в референдум за правосъдието

 

21 държави от Европейския съюз, включително България, гласуват в неделя за нови евродепутати. Това е последният ден от изборите за Европейски парламент и се очаква първите резултати да излязат около полунощ българско време.
През последните три дни вече гласуваха в 7 държави – Холандия, Великобритания, Ирландия, Чехия, Малта, Латвия и Словакия. Според екзит половете в Холандия Партията на труда на кандидата за председател на Европейската комисия от ПЕС Франс Тимерманс печели най-много места. В Ирландия добре се представиха зелените и проевропейската партия на премиера Лио Варадкар Фина гейл.
Още през следващата седмица държавните и правителствените лидери на държавите от ЕС ще се съберат в Брюксел, за да обсъдят резултатите от изборите и да предложат на Европейския парламент кандидата за наследник на Жан-Клод Юнкер.

Националистите и Орбан

С голям интерес се очаква представянето на евроскептичните популистки партии – италианската „Лига“ на Матео Салвини и френския „Национален сбор“ на Марин льо Пен.
В Унгария тази вечер премиерът и лидер на „Фидес“ Виктор Орбан трябва да каже към коя политическа група ще се присъедини в следващия Европарламент.

Референдум за правосъдие в Румъния

Румънците ще избират своите представители в Европейския парламент и ще гласуват на референдум за правосъдието, свикан от президента Клаус Йоханис. Гласуването ще става в едни и същи избирателни секции, с едни и същи печати, с три бюлетини, които ще се подават в различни урни.
Избирателните секции ще бъдат отворени от 7,00 до 21,00 ч. В чужбина ще може да се гласува в същия времеви отрязък, но по местно време.
Президентът Клаус Йоханис свика на същата дата консултативен референдум с два въпроса: „Съгласни ли сте със забрана на амнистията и помилването за корупционни престъпления?“ и „Съгласни ли сте със забрана на извънредните правителствени постановления в сферата на престъпленията, наказанията и съдебната организация и с разширяване на правото за атакуване на такива постановления директно в Конституционния съд?“.
Референдумът ще бъде валиден, ако в него участват най-малко 30 процента от броя на гласоподавателите, вписани в постоянните избирателни списъци. Резултатът от референдума се признава за валиден, ако най-малко 25 процента от лицата, вписани в постоянните избирателни списъци, са подкрепили дадена опция.

Двойни избори в Гърция

Гръцките избиратели ще гласуват днес в двойни избори – за 21 европейски депутати, но и за органи на местното самоуправление. Местата в Европарламента ще бъдат разпределени по пропорционалната избирателна система. Всеки избирател може да изрази преференция за до четирима кандидати от листата, която подкрепя. Гърците, които ще гласуват в други страни – членки на ЕС, обаче гласуват в събота, на 25 май.
Право да гласуват имат гръцките граждани, които навършват 17 години през годината на изборите, а да бъдат избирани – навършилите 25 години. Официално в Гърция гласуването е задължително. На миналите избори за Европейски парламент през 2014 г. управляващата в момента СИРИЗА спечели най-голям брой от гласовете, но проучванията на общественото мнение засега дават преднина на тези избори на опозиционната десноцентристка Нова демокрация. За настоящите европейски избори в Гърция са се регистрирали 40 партии и коалиции.
В Литва освен за евродепутати гласуват и на втори тур на президентски избори. За поста на държавен глава се състезават 44-годишният бивш финансов министър Ингрид Шимоните и 54-годишният икономист Гитанас Науседа. Разликата между двамата при първото гласуване беше по-малко от процент, а експертите посочват, че и сега шансовете им са равни./ mediapool.bg