Самолетна катастрофа край Ихтиман отне 2 живота

Двама души – мъж и жена, загинаха след падане на малък самолет на запад от Ихтиман в посока село Черньово. Сигналът е подаден около 11,30 ч. на 26 май. Мъжът е пилотирал самолета, а жената е била спътничка. Изпратените на място две линейки са пристигнали на 13-ата минута, но медиците единствено са установили, че телата на жертвите са обгорели.

Има пет версии какво може да е довело до падането на самолета “Мистрал” край Ихтиман и смъртта на пилота Иван Костадинов и летялата с него Вяра Лозанова. Това обяви пред TrafficNews Христо Христов, и.д. директор на специализираното звено за разследване на авиационни събития към транспортното министерство. Той уточни, че машината е регистрирана в Италия, но има право да лети навсякъде на територията на Европейския съюз. Костадинов имал нужния лиценз да управлява машината и е пуснал полетен план пред РВД за маршрута от ихтиманското село Черньово до Драгановци, Севлиевско. След като обясни, че полетът е напълно редовен, Христов изреди и вероятните причини за катастрофата. Като първа версия той посочи човешкия фактор, имайки предвид уменията и подготовката на пилота, но според известната до момента информация Костадинов е бил достатъчно квалифициран. Втората хипотеза е за технически проблем, но това е малко вероятно, заяви Христов.

Също толкова е възможно причината за падането да е в лошите метеорологични условия, защото около 11,30 часа времето е било без някакви аномалии. Четвъртата версия е пилотът да е получил свързана със здравето му криза във въздуха от рода на сърдечна недостатъчност или нещо друго, но това може да се установи по-късно от патоанатомите. “И петата възможна причина е дали пилотът, след като е имал спътница на борда, да е искал да й покаже нещо повече от неговите възможности и тези на самолета”, заяви Христов. Той обясни, че тепърва предстои кореспонденция с италианските авиационни служби, но понеже произшествието е на българска територия, разследването ще се води от българските власти. Разследването на авиационното произшествие се извършва под наблюдението на Окръжна прокуратура-София. Наталия Николова, прокурор от Окръжна прокуратура – София, увери, че ще бъдат назначени експертизи, които да установят причините за инцидента. Ще бъде проверено техническото състояние на самолета, както всички обстоятелства около катастрофата. Зам.-директорът на Националната следствена служба Юлиана Петкова поясни, че полетът е бил планиран и самолетът е излетял нормално, но след това той е изпаднал в свредел. В момента, в който пилотът е овладял машината, е последвал удар на терена.

 

 

 

 

Пловдивчанката Вяра Лозанова и Иван Костадинов от София са загиналите в самолетната катастрофа край Ихтиман. Снимка: TrafficNews

 

Катастрофиралият самолет. Снимки: БГнес