Пенсионерката Гюла Василева: Живеем със зор, трябва да ни вдигнат пенсиите

Гюла Василева
  • Ромското семейство на Трайчо и Магдалена: Искаме само да можем да си изкарваме хляба с работа

  •  Не европейско, ако ще и световно управление да дойде, ситуацията у нас пак няма да се подобри скоро, категоричен е дядо Иван

    Както в цяла България, така и в Дупница избирателната активност очаквано не бе висока. Много малко избиратели посетиха секциите в Спортната зала, Гимназия „Христо Ботев” и ОУ „Евлоги Георгиев” в следобедните часове. Пред една от централните секции в града срещнахме Гюла Василева, която никога през живота си не е пропускала избори.

  • Йорданка и Иван Таскови

    „Дойдох да гласувам, защото си обичам една конкретна партия и винаги си давам вота за нея. Не съм изпускала да гласувам на каквито и да било избори. Дано по някакъв начин тази държава да се оправи, особено за пенсионерите. Живеем със зор. Трябва да се вдигнат пенсиите, но не само те, животът у нас като цяло трябва да се подобри”, каза дупничанката.
    По думите й тя не е усетила нищо от Европейския съюз, но въпреки това гласува и на тези избори.
    „Когато се пенсионирах, имахме вила и си работех там, затова не ме беше толкова грижа, че пенсията ми е малка. Сега вече не мога да работя по градината и разчитам само на тези пари. Трудно е, но какво да правим, живеем някак си”, допълни пенсионерката.
    Гюла Василева е работила дълги години в Тютюневия склад в Дупница.
    „Пенсията ми остана малка, но пък ми беше много хубаво там. Работата ми беше доста спокойна и животът ми мина леко. Седяхме си на масата и събирахме тютюна, нямаше никакво напрежение. А сега всичко е по-различно и животът е много по-напрегнат за младите”, завърши възрастната дупничанка.
    Пред ОУ „Неофит Рилски” активността беше по-голяма, отколкото в секциите, разположени в централната градска част. Там гласуват живеещите в най-големия жилищен квартал в града „Бистрица”, както и от ромската „Гиздова махала”.
    „Гласувахме за по-добро бъдеще както за младите, така и за нас, пенсионерите. Евродепутатите могат да помогнат на страната ни, стига да искат. Важно е да се гласува. Младежите не гласуват, но грешат. Всеки един трябва да направи своя избор и да даде вота си. Ние винаги гласуваме за една и съща партия. Според нас българските евродепутати трябва да са по-справедливи и отговорни и да гледат повече за държавата ни и хората в нея. Животът у нас има малко подобрение. Заплатите в някои сфери се повишиха малко. Същото важи и за пенсиите, макар че те мръднаха съвсем малко. Вече сме малко по-близо до Европа, но има още какво да се желае. Има някои политици, които повече спазват обещанията си, и други, които не удържат на думата си. Същото е при обикновените хора”, коментираха Йорданка и Иван Таскови.
    Немалко роми също посетиха секциите в училището, за да упражнят правото си на тях.

    Трайчо

    „Гласувах за това да има работа. Ние искаме от Европарламента само да можем да си изкарваме хляба и народът да не се тормози. Всичко друго е бошлаф. Аз и съпругата ми гласуваме най-редовно. Идваме всеки Божи ден, в който има избори, и не сме изпускали да дадем гласа си. Няма опити за купуване на гласове. Всеки си е с чиста съвест и всичко е точно”, каза Трайчо от ромския квартал „Гиздова махала”.
    Неговата съпруга Магдалена също бе категорична, че единствената й надежда е в Дупница и в България като цяло да бъдат открити още повече работни места.
    „Това е най-важното за нас, за да може да си изхраним децата. За всичко друго, каквото е дал Господ – това ще е”, заяви Магдалена.

    Магдалена

    Дядо Иван пък чистосърдечно си призна, че е изгубил доверие в партиите и политиците. Въпреки това той отново отиде до урната, за да даде своя глас.
    „Виждам, че идват да гласуват основно възрастни хора като мен. Знам, че младите не искат да го правят и това не е хубаво. Не си позволявам обаче да им давам съвети, защото знам, че ще ме сиктердосат набързо.

    Иван Котев

    Младите не подлежат на контрол. Иска ми се чрез Европейския съюз да се подобрят много неща в България. За мен, като пенсионер, най-важното е да ми оправят пенсията. С тези 380 лева, които получавам, съм за никъде. По-натам трябва да оправят и цените. Скоро обаче това няма да стане у нас. Не европейско, ако ще и световно управление да дойде, ситуацията у нас пак няма да се подобри скоро. Преживели сме ги тези дни и епохи, затова вече сме изгубили доверие във всички. Въпреки това гласувам редовно в продължение на повече от 30 години”, каза дядо Иван.

    Дядо Иван

    Иван Котев е гласувал с преференции, а не за конкретна партия.
    „Не знам защо хората изобщо не искат да гласуват. Преди време бяха големи опашки пред урните, а сега е много слаба работа. Въпреки всичко трябва да се гласува редовно. Не гласувах за конкретна партия, а за определен човек, когото харесвам и затова използвах преференциите. Но истината е, че повечето политици са силни само на думи и не си спазват обещанията”, каза възрастният дупничанин.