Изборите за евродепутати в Югозападна България преминаха спокойно, без особено висока избирателна активност

В област Благоевград около 50% от членовете на секционни комисии са сменени в деня преди изборите. Това заявиха на брифинг от Районната избирателна комисия. Над две хиляди са промените в състава на секционните комисии, като някои от тях са правени три пъти. От РИК обвиниха политическите партии в безотговорно отношение към списъците, които подават, като почивните дни също били част от обяснението.

“Извършваме 500 промени в сряда и на промени на промените ни влизат вечерта за същата община, гласуваме ги. Става петък, на промените идва нов списък, а за вчерашния ден да не говорим, раздаваме материалите по секционните комисии и едновременно извършваме смени. В една община вчера са извършени 300”, каза председателят на РИК Мартин Бусеров.

Около девет часа е получен сигнал за купуване на гласове в секция, намираща се в помощното училище в Благоевград, съобщи още Бусеров.

“Съответните процесуално-следствени действия текат от органите на МВР, снемат се обяснения от лицата, които са установени там на място, и ще чакаме по Наказателния кодекс да видим дали ще се установят достатъчно данни за извършено престъпление – купуване на гласове”.

Секретарят на Районната избирателна комисия Исмет Узунов съобщи, че всички машини за гласуване в Благоевградска област работят. По думите на Узунов в региона не са регистрирани проблеми с работата на самите устройства. „Имаме обслужващи екипи и в най-отдалечените секции като например в Сатовча и няма проблеми с машините”, заяви Узунов.

ГЕРБ-Благоевград сезира РИК за нарушение на изборното законодателство от страна на БСП. В сигнала се посочва, че зам.-кметът на община Хаджидимово Димитър Баханов от БСП агитира и раздава агитационни материали пред изборни секции в с. Копривлен. В сигнала се посочва още, че зам.-кметът на Хаджидимово отмята гласувалите избиратели в списък и всява ненужно напрежение. „След проверка, направена от РИК-Благоевград, се установи, че служебното лице не е било пред секционните комисии. Да, минавало е оттам, но не е имало никаква агитация”, коментира Узунов. Проверката е установила още, че служебното лице не е имало никакъв списък. Над 350 членове на избирателни комисии са сменени също късно снощи само в община Петрич. В Разлог тази сутрин не са се явили 6-има председатели на избирателни комисии. Изборният ден обаче е започнал нормално, тъй като са били своевременно сменени.

В седем секции в страната машинното гласуване е преустановено заради технически проблеми. Това обяви говорителят на ЦИК Таня Цанева. Сред тях са секции в Перник и една в Дупница. “Секциите първоначално бяха десет, от които в три от тях в ранните часове на изборния ден бяха отстранени, но останаха седем секции, в които ЦИК прекрати и отмени машинното гласуване. Това са 29-а секция във Видин, в Кърджали 52-ра, в Дупница, в Перник, в Своге 4 и в Хасково, както и в 22-ра и 25-а в София в Подуене, има логистична грешка, тоест машините са разменени в двете секции. Искам да успокоя избирателите, гласовете ще бъдат зачетени, тъй като ще се направи ръчно преброяване на разписките от машинното гласуване на тези избиратели, които са упражнили своя вот машинно, и те ще бъдат приобщени към общия протокол”.

В РИК-Перник са подадени сигнали за купуване на гласове в пернишкия кв. “Тева” и в град Брезник, съобщиха от комисията. Те са от една и съща политическа сила и ще бъдат препратени по компетентност в прокуратурата, каза председателят на РИК Надя Боянова.
Досега е постановен един отказ по сигнал за купуване на гласове, посочи районният прокурор на Перник Аделина Алексиева. По думите й продължават процесуално-следствените действия по досъдебно производство от 23 май за купуване на гласове в с. Мещица. Няма обаче арестувани лица, уточни Алексиева.

Пияна жена, член на СИК в дупнишкото село Баланово, е отстранена след намеса на полиция. Тя е представлявала “Обединени патриоти” в СИК. След подаден сигнал на място са пристигнали полицейски служители, които са установили, че тя е  употребила алкохол. Веднага е направен тест с дрегер, който е отчел 1,5 промила алкохол, съобщи председателят на РИК Красимир Петров.

„Жената е изведена от секцията, с решение на СИК е отстранена от комисията. Нейното място остава незапълнено, защото е минал 2/3 от изборния ден и не може да се замени с друг член. Подобни смени се правят до 9,00 часа”, уточни Красимир Петров.

Иначе изборният ден в 10-и избирателен район минава спокойно според него. Комисията проверява сигнал в една от секциите в областния град, че печатът на секцията е силно омастилен.