Дупнишкото село Джерман от началото на Прехода с рекорд по ниска избирателна активност

Кметът на село Джерман Ангел Цветков почерпи избирателните комисии с шоколадови бонбони.
  • Освен това джерманци искат изборите да станат задължителни и за гласуването да им се плаща евронадница

 

От имащите право на глас 1100 джермански гласоподаватели на изборите гласуваха едва 303-ма.

Дори лидерът на БСП в селото и бивш джермански кмет Борислав Тасков не очакваше да гласуват повече от 200 джерманци заради разочарованието от политиците.

А бившият зам.-шеф на КНСБ Илчо Илиев сподели: „Хората в село Джерман са с ниски пенсии от двеста лева и ниски доходи, едва свързват двата края и казват, че няма да гласуват за евродепутати, които ще получават месечно 8757 брутна заплата в евро, което за джерманския стандарт на живот е истинско чудо, докато не се вдигнат пенсиите им и заплатите на децата им.

Бившият джермански кмет Борислав Тасков не е доволен от вота.

Освен това джерманци искат изборите да станат задължителни и за гласуването да им се плаща евронадница.

Но за сметка на това джерманските баби много се радваха на машинното гласуване и някои от жените, които дойдоха да гласуват направо с мотиките от нивите и с бастунчетата, успешно се справиха с машинното гласуване без чужда помощ и шашнаха членовете на комисията. От общо 127-те гласували в 50-а секция – 60 гласуваха машинно, а с хартиени бюлетини 67 джерманци.

В село Джерман след ГЕРБ и БСП предпочитани партии са ВМРО и „Воля”.

Джерманци не дадоха нито един глас на „Коалиция за България” на Георги Първанов и Румен Петков

Голяма част от джерманци по време на изборите бяха по зеленчуковите си градини и лозя и на абитуриентски балове из страната. С най-голям мерак на изборите дойде да гласува с щерка си Жасмина кметът на село Джерман Ангел Цветков. Цветков почерпи двете секционни комисии с маркови шоколадови бонбониери. В 50-а секция на село Джерман от 510 души, имащи право на глас, до обяд бяха гласували 67 гласоподаватели. До края на изборния ден гласуваха 127 джерманци. Като общият брой на действителните гласове е 125. В село Джерман в 50-а секция партия ГЕРБ води с 48 гласа пред БСП.

В 51-ва изборна секция на село Джерман от имащите право на глас 590 човека гласуваха едва 176 избиратели. Като ГЕРБ води на БСП със 77 на 55 гласа. В секцията се гласува само с хартиени бюлетини.

В 50-а секция в село Джерман трети по получени гласове са ВМРО със седем гласа и три преференции за Ангел Джамбазки, партия „Воля” е също със седем гласа и три преференции за Веселин Марешки. Десислава Петрова Иванчева, независим кандидат, има четири гласа. „Път на младите” има един глас. ДПС, ПП „Глас народен”, Движение „Презареди България” също имат по един глас. Независимият кандидат Николай Ненчев също получава 1 глас, патриотите на Валери Симеонов са с нула гласа, „Коалиция за България” също е с нула гласа. Партия „Атака” също с нула гласа.

Изборният ден в секциите в село Джерман приключи без констатирани нарушения. И двете комисии бяха в пълен състав от членове.