Предложените промени в Закона за политическите партии вече са внесени в НС

Предложените промени в Закона за политическите партии вече са внесени в парламента, става ясно от сайта на Народното събрание. Вчера на неприсъствено заседание Министерският съвет прие текстове, с които да се прецизират текстовете за формирането на субсидиите на политическите партии и коалиции. Спешната поправка бе направена, след като бе разкрито, че партиите получават малко над 13 лева за всеки спечелен глас вместо по 11 лева, както е разписано в бюджета.

Размерът на държавната субсидия за всяка партия и коалиция ще се определя на базата на действително получените гласове от нея самата. Това число ще се умножи по сумата за един получен глас, разписвана всяка година в държавния бюджет. Право на държавна субсидия ще имат политическите сили, прехвърлили бариерата от 1% на последните парламентарни избори, както и досега.

С това прецизиране на текстовете управляващите предлагат да се изчисти “несъвършенството”, както го нарече финансовият министър Владислав Горанов, в Закона за политическите партии.

Също така в проекта на промени е записано, че надвзетите суми ще бъдат прихванати от последващите субсидии или ще бъде указано възстановяване, ако няма какво да бъде прихванато. Преизчисляването ще стане от май 2016-а досега, тъй като тогава е приета поправката в закона.

По правило – субсидиите на партиите се изплащат на четири равни транша. Това означава, че тази година е изплатен само първият, а вторият – трябва да постъпи в сметките на политическите сили до края на юни. Теоретично, ако поправките бъдат приети от парламента до този момент, вторият транш трябва да е преизчислен./БНР