Закуските в Дупница ще поскъпнат заедно с цената на тока

Дупничани скоро ще трябва да плащат повече за закуски.
  • Тези повишения на цените на електричеството и брашното вече са прекалени, явно искат да унищожат малкия бизнес, коментира собственичката на закусвални Ивелина Никифорова

  • Хлябът вече си е увеличен, забелязах това поскъпване преди повече от месец, категорична е Каменка от с. Бураново

  • Още не сме получили новите пенсии, а продуктите скочиха, недоволен е Георги от с. Гълъбник

Закуските в Дупница най-вероятно ще поскъпнат след увеличението на тока, прогнозират от бранша. В някои райони на страната както хлябът, така и закуските вече се продават на по-висока цена.
„Вяра” потърси за коментар Ивелина Никифорова, която е в бизнеса със закуски повече от 20 години. Тя има две заведения в центъра на града и дава работа на немалко дупничани. В едното продава пица на парче, банички, понички и други закуски, докато другото е известно със своите бургери.

Каменка от с. Бураново

Според нея решенията за поскъпване на тока, горивото и хранителните продукти трябва да бъдат сериозно анализирани и обмислени, преди да бъдат вземани.
„Тези повишения на цените вече са прекалени и няма как да не се отразят и на закуските. Сигурно ще има увеличение. Явно искат да унищожат малкия бизнес. Не може да се постъпва така, ние също имаме деца и искаме да ги издържаме и да се грижим за тях. И ние сме живи хора. Когато има избори, ни дават зор да ходим да гласуваме, но след това забравят за народа.

Не става така. Само през тази година ми вдигат цената на брашното три пъти с по 10 стотинки. Картофите в рамките на 5 месеца също се вдигнаха от 1,20 на 1,50 лева. Като се повиши цената на борсата, човекът, който ги доставя, също ги увеличава за себе си. Онзи ден казвам на момчето, което ми доставя картофи „Стига вече с тези увеличения”. То ми отговори, че е само работник и че като на неговия шеф са вдигнали цената, той също трябва да я увеличи. А сега като вдигнат и тока… Какво да направим? Трябва да работим на загуба, явно това целят, наистина не знам. Това не е редно. Нещата трябва да бъдат по-нормални, за да може да се преживява. Какво друго да се хванеш да работиш, след като сме на пазара над 20 години? Преди време имахме пицария на халите в града, ние сме сред хората с най-много опит в бранша. Изведнъж решават и увеличават нещо. Все едно аз да ви продам сега бургер за 2,50 и след няколко часа да дойдете и да си купите пак, но за 2,80 лева. Хората се сърдят за поскъпването на баниците. Увеличих ги от 1,10 на 1,20 лева. Питат защо са поскъпнали и се сърдят, но така стоят нещата. Веригата е последователна. Продуктите се вдигат и ни принуждават и ние да увеличаваме закуските. То ако само си седим тук, колкото да правим нещо, а не можем да си изхранваме децата, защо изобщо да работим. За мен не е нормално и поскъпването на тока и тази нощна енергия. Стига толкова. Те вече прекалиха! Доставчиците също увеличиха цените, защото и горивото поскъпва, а те също трябва да имат някаква печалба. Аз като купя картофите за 1,50, трябва да ги продавам на 2 лева. Нали и за мен трябва да има нещо, нали и за продавачката трябва да има заплата и осигуровки? Тези неща не са нормални.

Георги от с. Гълъбник

Нещата трябва много сериозно да се обмислят, преди да има подобни увеличения. Хубаво, аз също мога да направя пицата 5 лева, но дали ще дойдете да си купите? Сега, като вдигнат тока, аз какво да вдигна? Нали и аз имам две деца и се боря сама в този живот”, коментира ситуацията Ивелина Никифорова.
Тя прогнозира, че скоро цените на закуските ще скочат именно поради новото повишение на тока. В момента едно парче пица от 180 грама струва 1,80 лева, но по всяка вероятност скоро ще поскъпне.
В един от хранителните магазини в близост до центъра продават хляба на непроменена цена.
„При нас няма поскъпване на хляба. Не съм чула и някой от дистрибуторите да е споменавал, че се планира нещо такова. Все пак не е изключено по-нататък да се стигне и до увеличение. С поскъпването на тока и брашното може би и цената на хляба ще стане друга. В момента обаче го продаваме на същите цени”, коментира една от продавачките в магазинче в близост до най-големия храм в града „Св. Георги Победоносец”.
Съвсем логично обикновените хора не приемат никак радушно информацията за планираните увеличения.
Георги от село Гълъбник тъкмо си беше купил домати от кооперативния пазар в Дупница. Той изрази своето недоволство от поскъпването на плодовете и зеленчуците, както и от възможното увеличение на цената на хляба.

Пицата на парче в момента е 1,80 лева, но не се знае докога…

„Не е удачно хлябът да се увеличава. В нашето село стигна до 1,40 лева. Това нормално ли е? Имам познати в Долна Диканя, които ми казаха, че и там вдигат цените, както си искат. Увеличението на пенсиите няма да се усети изобщо с тези повишени цени. Още не сме получили новите пенсии, а продуктите скочиха. Доматите са 1,60 лева за килограм, а ябълките са 1,40. На какво прилича това? Увеличиха парите на полицаите, а те не могат да намерят убиеца от Костенец вече толкова време… Това е излагация”, възмутен бе Георги от село Гълъбник.
На центъра в Дупница срещнахме и Каменка от с. Бураново. Пенсионерката с мъка разказа за увеличението на хляба в нейното село. Тя даде пример и как се процедира с хранителни продукти в Италия, където дъщеря й живее от 17 години.
„Хлябът вече си е увеличен. Забелязах това поскъпване преди повече от месец. При нас типовият хляб струваше 0,90 лева, а вече е 1 лев. Купувах си белия хляб за 1,10, докато сега струва 1,20. Няма да се учудя да го увеличат и с още повече. От тая кожа, в която сме в момента, няма повече накъде, няма как да отидем в друга. В който е секирата, той коли. А ние само навеждаме главици и си мълчим… Колко ще ни се отразят тези 5,7% увеличение на пенсиите, каква е файдата с тези нови цени? Дъщеря ми живее в Италия от 2002 година и знам, че там преди празници намаляват хранителните продукти. А тук какво става? Тук ги увеличават в такива моменти. Там махат от пазара някои стоки 2 месеца, преди да изтече срокът им на годност, и ги дават на бедните. Докато в България ги държат до последния възможен ден, че дори и след това. И купуваме развалени храни с повишени цени. Ще ви дам подобен пример и с лекарствата. В Дупница моите лекарства за остеопороза ги има само в една аптека, тъй като тук няма такова специализирано отделение, както в Благоевград. Взимала съм „Алфа D3” в месеца, в който му изтича годността. Но съм го приемала, защото иначе трябва да дам допълнителни 20 лева. Ето до такова състояние са ни докарали… Дъщеря ми изпраща пари, но с тези цени за кое по-напред да отидат тези средства? Аз не съм от никоя партия, гледам политиците какви личности са. Но в момента няма качествени хора сред тях”, каза Каменка от с. Бураново.