Renault обсъжда офертата за сливане с Fiat-Chrysler

Групата Renault обяви, че обсъжда предложението на концерна Fiat Chrysler Automobiles (FCA) за сливане на двата производителя. Бордът на директорите на френската компания ще се събере поне още 2 пъти до следващия понеделник, преди да вземе окончателно решение.Предложението на FCA е да бъде създаден нов холдинг, в който двата производителя да имат еднакво участие. Това ще им позволи да икономисат до 5 млрд. евро на година и ще усили позициите на марките на световните пазари във всички сегменти – от масовите до премиум.

Начело на новата компания ще бъде Джон Елкан – племенник на бившия президент на FIAT – Джани Аниели. Ако FCA влезе в алианс с Renault, от това ще пострада най-вече Nissan, тъй като в момента французите държат близо половината от акциите на японската компания. При евентуално ново разпределение, в Борда на директорите ще влязат 10 (от общо 11) представители на FCA и Renault, което със сигурност ще доведе до ново напрежение между французите и Nissan.

През 2018 г. световните продажби на групата Renault, в която влизат още марките Dacia и Lada са 384 295 автомобила, а на FCA – 4 650 000. Общият резултат на Renault, Nissan и Mitsubishi е 10,76 млн., като концернът отстъпва само на Volkswagen Group, чийто резултат е 10,83 млн.

Евентуалното сливане на Renault и FCA ще даде достъп на французите до пазарите в Северна Америка. На свой ред FCA ще получи достъп до технологиите за електромобили на френската марка – сфера, в която концернът сериозно отстъпва на конкурентите си.

 

Източник: topgear.bg