Зам.-председател на Общинския съвет в Перник подаде оставка след съдебно решение

Румяна Гьорева

Заместник-председателят на Общинския съвет в Перник Румяна Гьорева е подала оставка, съобщи на пресконференция Ирена Соколова – общински председател на ГЕРБ. Оставката е продиктувана от решение на Административен съд-София, който е постановил Гьорева да напусне местния законодателен орган. Решението на магистратите е по повод гласуване в Общинския съвет през 2017 г. за отдаване под наем на частна детска градина, наета от нея. Съдът смята, че Гьорева не е имала право да участва в това гласуване.
Гьорева е регистрирала като съсобственик на Частна детска градина “Вълшебна къщичка” ООД, която две седмици след създаването си спечелила право за ползване на половината от сградата на ОДГ “Пролет” в Перник под наем. Решението за отдаване под наем е на Общинския съвет на Перник, в който влиза Гьорева.
Директорът на общинската градина е подписала съгласие да отдели 1/2 от сградата на новата частна детска градина. Докато Гьорева ремонтира двуетажното крило на градината, децата, посещаващи държавното заведение, били принудени да напуснат сградата, което предизвиквало протеста на родителите от квартала. След публикации в медиите КПКОНПИ се е самосезирала. Гьорева е обжалвала, спорът достигнал до съда, който постановил, че има конфликт на интереси при гласуването и тя не трябва да бъде общински съветник.
На нейно място ГЕРБ няма да издига друг заместник-председател, каза Соколова. Румяна Гьорева беше председател на групата общински съветници на ГЕРБ-Перник. Поста заема общинският съветник Ивайло Богданов.