Загиналият щъркел на магистрала „Струма” при яз. „Дяково”

Природозащитници от НПО фондация „Природните чудеса на България” алармират, че преди дни щъркел е свален от силната въздушна струя на автомобилния трафик по магистрала „Струма” и е загинал нелепо. Заради високата скрост на автомобилите на магистрала „Струма” прелитащи птици все по-често стават жертва на силната въздушна струя, която ги засмуква над магистралата в близост до язовир „Дяково”, където птиците търсят храна за тях и малките в гнездата. Вероятно малките на щъркела ще умрат от глад. Не само щъркели намираме загинали на магистралата, от началото на годината около десетина соколи покрай селата Делян, Дрен, Долна Диканя също бяха пометени от въздушната струя, заявиха от НПО.

Екозащитничката от фондацията Дени Милева съобщи, че ще уведоми РИОСВ-Перник, еколозите от община Дупница и кметовете на селата Дяково, Блато, Пиперево и Тополница за загиналия щъркел. Кметските наместници ще проверят дали  осиротелите щъркелчета са в някое от гнездата в тези села и дали има нужда от човешка намеса за спасяването им от глад.

 

 

Please follow and like us:

2 КОМЕНТАРИ

  1. А как е собственото му име знаете ли го ?! Природозашематени , хора гинат всеки ден , ние за щъркел ще се рънчим – не ви е срам !!! Хлебоядци!!!

  2. ДА СЕ НАМАЛИ СКОРОСТТА на автомобилите до 40км/ч.и да се сложи знак „ниско летящи ПИЛЦИ“

Comments are closed.