От община Дупница запечатаха вратата на апартамента, в който живееха Сълза Христова и синът й

Сълза Христова пред запечатаното жилище
  • Роналдо и майка му нощуват по къщите на познати, продължават да търсят квартира

 

От общината в Дупница смениха патрона на входната врата и запечатаха апартамента, в който живееха Сълза Христова и синът й. Христова и 15-годишният Роналдо вече са на улицата и нощуват по къщите на приятели. Двамата нямали възможността даже да вземат от жилището документи, дрехи, заключени са и мебелите им. „В последните дни обикаляме из града и търсим начин да си решим проблема с жилището. На 30 май (четвъртък) към 18,30 часа се прибрахме, но заварихме входната врата запечатана и със сменен патрон. В заключения апартамент ни останаха всички вещи. Вкючително и личните документи, учебниците на сина ми, зарядните за телефоните, чувалите с дрехи, всичко… Нямаме резервни дрехи у нас, да не говорим за мебелите. Същата вечер нощувахме при бабата на приятел на сина ми, оттук нататък не знам къде ще идем. В петък бях в отдела за жилищно настаняване. Шефката на отдела Таня Георгиева ми каза да си подам декларация, за да ни отключат и да си вземем нещата. Подадох декларацията и се разбрахме това да стане във вторник, на 4 юни. Обясниха ми, че в 14-дневен срок след запечатването ще изнесат и мебелите и ще ги закарат в склад на общината, откъдето да си ги вземем. В безизходица сме. Молим за помощ. Ако някой има възможност да ни помогне с квартира, да ме потърси на телефон 0897/ 384 414. Ние наистина сме на улицата. Синът ми не ходи на училище, затворил се е в себе си. Отчаян е. Въпреки всичко все още се надяваме от общината да ни влязат в положението и да ни дадат друго жилище”, сподели Сълза.

Както писахме, двамата остават без подслон заради неплатен наем на общината от 141, 35 лв. и жалба от техни съседи в блок 5 на ул. „Прогона” 45, които са внесли и подписка срещу Христова и сина й.

Междувременно в редакцията получихме информация от Христо Апостолов – пиар на община Дупница, в която се казва, че Сълза Христова „е настанена на ул. Прогона бл.5 през 2007 с месечен наем 14,76 лева за срок от 10 години. През месец май 2018 година договорът й е продължен за 5 години. От месец август 2018 прекратява всякакви плащания по месечния наем. Съгласно чл.17, ал.2 от Договорът с нея при забавяне повече от 30 дни, Общината има право да прекрати договорът едностранно. За целта, Община Дупница й е изпратила 2 писма, с което й напомня за неплатените наеми. Успоредно с това, нееднократно е разговаряно с нея за това и отговорът й всеки път е “ще платя”. Проявявано е разбиране през целия този период, както е видно. От месец юни 2018 година, започват да идват редовно съседи на Сълза, които са се оплаквали от “системно нарушаване на обществения ред” (висока музика, шумни компании и аморално поведение, псувни, закани…) Служителите от отдел “ТД и Управление на общинските активи” са водили нееднократни разговори със Сълза за този проблем и поведение и е предупреждавана за следващите действия от страна на Община Дупница, а именно прекратяване на договорът й.” В информацията е уточнено още, че „При направената проверка за дължимите суми към ВиК на въпросния апартамент от 2010 година до момента е 690,90 лева. От 2011 година досега не е плащала и такса смет, който до момента е в размер на 320 лева за тези години. И тази такса е отказвала да плаща”.
Според юристи, от общината не са спазили реда за изземването на жилището. По съществуващата наредба е трябвало достъпът на двамата до общинското жилище да бъде спрян едва след като ги уведомят за датата и часа, в който да предадат ключовете.

Без отговор остават въпросите: Защо наемателите не са били уведомени за изземването? Доказано ли е това, което се твърди в жалбата срещу Сълза Христова? Спазени ли са законите от институциите?

Припомняме също, че в. „Вяра” поиска от община Дупница подписката срещу Сълза Христова, която все още не ни е предоставена. Вече бившата наемателка на общинското жилище обмисля да търси помощ от висшестоящи органи и национални медии. „Ще пиша на министър-председателя Бойко Борисов и на националните телевизии, за да знаят какво се прави в Дупница”, заяви Сълза.