Дупница почете паметта на Невена Коканова

Актьорът остави цвете пред барелефа на своята колежка и приятелка.
  • Славчо Пеев: Невена притежаваше невероятна женственост и заедно с това мъжка готовност да ти помогне и да те подкрепи

Дупничани отбелязаха 19 години от смъртта на актрисата Невена Коканова с възпоменателна церемония. Актьорите от местния театър, носещ нейното име, общински служители и граждани отдадоха почит на първата дама на българското кино. Те сведоха глави пред паметта на Невена Коканова с едноминутно мълчание, а след това оставиха цветя пред барелефа й на стената на дупнишкия театър.

Дупничани сведоха глави пред паметта на великата актриса.

Актрисата Василка Сумева прочете част от богатата биография на известната дупничанка, а Славчо Пеев сподели спомени от преживявания заедно с неговата колежка и приятелка.
„Мога да говоря за най-различни епизоди и случки с Невена от театъра, киното и от живота. Това беше едно същество, едно ненормално и неописуемо нещо в нашия живот. Страхотно красиво, мъдро и всеотдайно същество. Пътувахме много и никога не ни даваше ние да караме. Тя ни качваше в колата и обикаляхме България заедно. Тя беше едно страхотно и мъжко момиче.

Младите актьори от дупнишкия театър Владимир Богданов и Анастасия Левордашка също почетоха Невена Коканова.

Грижеше се за дома си, посрещаше гости и приятели на мъжа й Шарло и се грижеше за тях. След това се грижеше за нас, колегите й, грижеше се и за публиката. Снимал съм доста неща и трябва да ви кажа, че тя имаше уникално чувство за снимка, за светлина. Малко преди да се снима, след като наредят сцената, тя усещаше какво пада върху нейното лице и заставаше така, че това беше най-красивото лице на този свят. Уникален и добър човек, който е готов на момента да дойде и да ти помогне за каквото и да било. Притежаваше невероятна женственост и заедно с това мъжка готовност да ти помогне и да те подкрепи. Не съм срещал такъв човек!”, каза със сълзи на очи Славчо Пеев.

Василка Сумева прочете част от биографията на първата дама на българското кино.

Настоящият главен художествен ръководител на дупнишкия театър се запознава с великата актриса в Русе, когато са живели стая до стая с нея и съпруга й Любомир Шарланджиев.

Славчо Пеев (вдясно) сподели спомени от преживяванията си с Невена Коканова.

„Говорехме си през прозорците и така се запознахме. Тя беше страшно чувствително същество. Същевременно с това тя правеше неща, които изобщо не й отиват и се чудиш откъде идва тази сила у нея. Невена имаше невероятно чувство за хората, за приятелството и за това как да говори с един човек. Ние всички в театъра неслучайно бяхме влюбени в нея. Няма да забравя и как със Стоянка Мутафова правеха доста артистични щуротии, които ни развеселяваха. Излизаха на представление, облечени по коренно различен начин от това, което пиесата изисква. След това следваше мъмрене и ги наказваха и с парични глоби. Те обаче не се спираха пред това и правеха всичко, за да развеселят нас и публиката. Те правеха така, че да се почувстваш човек”, завърши възрастният актьор.