Ципрас: Договорът от Преспа развърза ръцете ни спрямо Турция

„Постигнахме трудно политическо решение. Решение, което моите предшественици не смееха да приемат, противно на популизма, и въпреки че в цяла Гърция имаше влияние и политическа цена, аз се гордея с него“. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за държавната телевизия ERT във връзка с Договора от Преспа и последиците от него за сегашното правителство.

„Трябва да призная, че това беше смело и трудно политическо решение, за което съм горд. Гордея се със себе си и с моето правителство. Сигурен съм, че тогавашният външен министър Никос Кодзиас е горд, че сме се противопоставили на настроенията от този период, за да защитим националния интерес. Не стана така, както мислеха онези, че това ще бъде централна тема в предизборната конфронтация. Не само че не загубихме Македония, но и повишихме престижа на страната“, подчерта гръцкият премиер.

Той добави, че сега Атина е с развързани ръце и може да се заеме с проблемите от изток, където „се крие истинската опасност“, намеквайки за сложните отношения с Турция.

През последните години отношенията между двете държави – съюзнички в НАТО, са много обтегнати. Отново на дневен ред излязоха споровете за Кипър, този път с акцент върху новооткритите газови находища в териториалните води на Острова на Афродита. Възродиха се и старите търкания относно морската граница в Егейско море. Полетите на турски бойни самолети и нарушаването на гръцкото въздушно пространство са почти ежедневие. На този фон гръцката дипломация предприе серия от изпреварващи и успешни мерки. Тя бързо разреши проблемите си с Македония, за да си подсигури тила и предложи на България участието във важни транспортни и енергийни проекти. Така от балканска периферия Гърция се опитва да се наложи като централна държава на Балканите, събирайки в едно всички важни геополитически инициативи, което й дава тежест и самочувствие при сблъсъка с Анкара.

Ципрас отбеляза, че гръцки, а не турски военни самолети “са тези, които контролират въздушното пространство на съседна страна, която е стратегически съюзник”.
В същото време Договорът от Преспа е хвърлил сянка върху успешната икономическа политика на Ципрас. Той е бил използван от противниците му, за да се създаде атмосфера на конфронтация и поляризация в Гърция. Икономическото възстановяване и просперитет останаха на заден план, изместени от въпросите на идентичността, посочи Ципрас по време на интервюто, което продължи 1 час и 45 минути.
Гръцкият премиер потвърди, че предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 7 юли. /БГНЕС